Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2020 13:20
Kotlet schabowy i tonkatsu - wyglądają niemalże identycznie, jednak różnice między nimi są dość istotne. Występują one zarówno w doborze składników, sposobie przyrządzania, jak i metodzie podawania. 
Tonkatsu
TonkatsuFoto: THITIKORN MANEEPRAO/Shutterstock.com

My, Polacy potrafimy "zniszczyć schabowego", tymczasem Japończycy nie rozbijają mięsa, tylko miejscowo nakłuwają z jednej i z drugiej strony Paweł Kawiński

Panko - bułka tarta, która nie wchłania tłuszczu

Tonkatsu to popularny w Japonii kotlet, który należy do grupy potraw określanych mianem katsu. Są to wszelkiego rodzaju kawałki mięsa otoczone panierką. Tonkastu powstaje z wieprzowiny, na przykład karkówki, panierowanej w panko i smażonej na głębokim tłuszczu, z dodatkiem prostych przyprawy, takich jak sól i pieprz. - Panko to bułka tarta, która nie nasiąka tłuszczem w trakcie smażenia i nadaje potrawie wyjątkową chrupkość - wyjaśnia szef kuchni Paweł Kawiński. - To produkt, który staje się coraz bardziej popularny i jest już dostępny w polskich sklepach - dodaje.

Posłuchaj
12:20 [CZWORKA]Nie na zarty 11 lipiec 2020 tomkatsu.mp3 Sekrety kuchni japońskiej - jak przyrządzić tonkatsu? (Nie na-żarty/Czwórka)

Sos Tonkatsu - jak to zrobić w domu?


Czytaj
poke bowl 1200.jpg
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Danie może stanowić rodzaj przekąski, a w połączeniu z ryżem i warzywami może być daniem głównym. - Do tego dania serwuje się przede wszystkim świeże warzywa. Japończycy to uwielbiają - mówi gość Czwórki. Do potrawy obowiązkowo podaje się też dip w postaci gęstego, słodkiego sosu. - Sos Tonkatsu w oryginale to owoce, warzywa, sos ostrygowy, sos sojowy, miód, mirin. W domu można go zrobić z sosu Worcestershire, ketchupu, sosu sojowego, mirinu, sosu ostrygowego, cukru i jabłka - wymienia rozmówca Mateusza Kulika.  

Posłuchaj także:


Tonkatsu syci i daje energię


Tonkatsu pojawił się w Japonii na przełomie XIX i XX wieku i szybko przyjął się jako posiłek sycący, a zarazem mało skomplikowany i w miarę tani. Wraz ze wzrostem popularności tonkatsu, pojawiły się różne wariacje na  temat tego dnia -  m.in. tonkatsu z dodatkiem jajek, cebuli i słodkiego sosu oraz katsu sando, czyli kanapki z kotletem.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Paweł Kawiński (szef kuchni, Ulala Chef)

Data emisji: 12.07.2020

Godzina emisji: 17.15

kul


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia japońska to nie tylko sushi

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2015 18:00
Zbierają przepisy kuchni japońskiej i poznają kulturę mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Adrian, Kacper i Karolina mają też pomysł na to, by upowszechniać wiedzę o dalekowschodnim gotowaniu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2020 11:40
Wyglądają niewinnie, smakują obłędnie i podobno każdy kraj ma na nie inny przepis. Cienkie naleśniki, tak zwane crêpes są jednym z tych dań, które świat zawdzięcza kuchni francuskiej.
rozwiń zwiń