X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Nie ma dziś mody na książki kucharskie"

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2012 19:00
Trudno byłoby przebrnąć przez świąteczne gotowanie bez książek kucharskich. – Przygotowujemy wówczas mnóstwo potraw, których na co dzień, przez cały rok, nie mamy okazji robić, np. mięs, czy wypieków – mówi Laura Osęka w Czwórce.
Audio

Zdaniem Laury Osęki, blogerki kulinarnej, kobiety, która o gotowaniu wie (prawie) wszystko, a także właścicielki "Books for Cooks", czyli ksiągarni z książkami o tej tematyce, na polskim rynku jest niedobór świątecznych publikacji kucharskich. – Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje, a ta sytuacja dotyczy to zarówno polskich, jak i zagranicznych autorów – mówi gość Czwórki. – Pojawiają się najczęściej "zbiory" przepisów jednego autora z jego poprzednich publikacji. Niestety nie ma mody na książki kucharskie.

Osęka uważa jednak, że warto sięgać zarówno po stare, wysłużone publikacje, z których pomocy korzystały jeszcze nasze babcie, jak i po najnowsze pozycje. – Te ostatnie uczą nowych technik, jak na przykład gotowanie w metodzie próżniowej. Mamy tam też piękne zdjęcia i nowe połączenia smaków – mówi blogerka. – Tak naprawdę zresztą to wynalazki z XIX wieku, tylko, że w okresie "siermiężnym" w Polsce to wszystko gdzieś zaginęło.

Jak opowiada Osęka, dziś powraca się do dawnych tradycji. – Mamy rozmaitość wszystkiego, a rynek jest otwarty, więc możemy korzystać i uczyć się nowych rzeczy – mówi gość Czwórki.

Posłuchaj nagrania całego wywiadu z Laurą Osęką z audycji "Stacja Kultura".

Laura
Laura Osęka w studiu Czwórki

(kd)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nie noś karpia w siatce. Z lodu będzie smaczniejszy

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 16:32
"Oszczędź karpiom cierpienia - kupuj je z lodu" - pod takim hasłem Klub Gaja, jak co roku, przekonuje nas by na święta nie kupować żywych ryb.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Choinka może być nielegalna. Karp też!

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2012 16:59
Przed świętami biznes choinkowy kwitnie. Handlarze sprzedają także żywe karpie, które najczęściej trzymane są w nieludzkich warunkach. Oto mały poradnik, który pozwoli wam znaleźć właściwą choinkę i kupić karpia, który nie był wcześniej poddawany torturom.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Hołownia: Boże Narodzenie to nie tylko tradycja

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2012 11:57
Zdaniem wielu Polaków istota Bożego Narodzenia zawarta jest bardziej w tradycji niż samej religii. - To tzw. chrześcijaństwo kulturowe, czyli rytualne, odklejone od tego, czym chrześcijaństwo w istocie powinno być, czyli relacji z Bogiem - tłumaczy Szymon Hołownia.
rozwiń zwiń