X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Menu na upalne dni - ostre przyprawy i lemoniada

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2014 11:20
Żar leje się z nieba, kawałek cienia jest na wagę złota - tak upalnego lata już dawno w Polsce nie było. Jakie potrawy i które smaki orzeźwią nas najbardziej?
Audio
  • Eksperci kulinarni polecają sprawdzone przepisy na chłodzące dania (Czwórka/Poranek OnLine)
Lody w trakcie gorących dni zamiast schłodzić organizm mogą spowodować zaburzenia trawienia
Lody w trakcie gorących dni zamiast schłodzić organizm mogą spowodować zaburzenia trawieniaFoto: Glow Images/East News

- Piekielnie ostra kuchnia etiopska to dobra propozycja na upał - uważa Krzysztof Cybruch z Targu Śniadaniowego. - Jędząc te dania, na pewno się spocimy i dzięki temu wychłodzimy swój organizm.

Do tego, by w gorące dni unikać lodowatej żywności, namawiają także dietetycy. Ich zdaniem częste spożywanie wody z lodem albo samych lodów może spowodować skurcze żołądka, które zaburzają proces trawienia.

Czytaj także: "Czarna eminecja" postawi Cię na nogi >>>

Ale oczywiście trudno wyobrazić sobie lato bez mrożonych pyszności. Kiedyś lody były lepkie i słodkie, dziś ich producenci zaskakują kolejnymi wariacjami. W Polsce furorę robią lody o smaku cytryny z bazylią oraz karmelu z solą. W Japonii ludzie zajadają się lodami o smaku wołowego ozora i ryby.

Jak nie przytyć latem - wakacyjne diety i ćwiczenia >>>

W trakcie upałów posiłki należy spożywać w chłodnych, zacienionych pomieszczeniach. Wśród warzyw najszybciej i najskuteczniej orzeźwiąją sałaty, kiełki lucerny, fasoli mung oraz ogórki. Wśród owoców - arbuz i cytryna.

Jeśli zaś chodzi o napoje - od kilku sezonów w Polsce króluje lemoniada. Eksperci kulinarni Czwórki radzą, by dodać do niej odrobinę imbiru, który zaostrza smak, oraz kilka listków mięty.

Posłuchaj relacji z "Targu Śniadaniowego" i zadbaj o swoją dietę.
(kul/jp)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Albania - kraj gór, mórz i... niezwykłych przysmaków

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 18:08
Albania to kraj, który turyści dopiero odkrywają. Podobnie z tamtejszą kuchnią. Niewielu zna bowiem smak byrka, niezwykle popularnego ciasta, nadziewanego mięsem, szpinakiem, bądź serem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Musaka na Cykladach

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2013 18:10
- Moje dzieci pytają się gdzie jedziemy na wakacje? Mówię, że do Grecji. "Znowu do Grecji?" narzekają. Jak będziecie znać wszystkie greckie wyspy to wtedy pojedziemy gdzieś indziej – obiecuje Teo Vafidis.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Foodtrucki - nowa miłość Polaków

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2014 11:45
- Kiedyś to były objazdowe budy z jedzeniem, dziś foodtrucki są nieodłącznym elementem miejskiej kultury - opowiada Anna Maria Żurek, koordynatorka akcji Żarcie Na Kółkach. - Właściciele tych mobilnych kuchni dbają, by jedzenie było zdrowe i smaczne. A ich oferta jest poważną konkurencją dla tradycyjnych restauracji.
rozwiń zwiń