Extra Virgin – najcenniejsza oliwa z oliwek

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2011 11:00
– To prawdziwy "sok" z oliwek. Zawiera on w sobie wszystkie wartości odżywcze, które ma w sobie ten owoc – przekonuje Fernando Ortega, rodowity Hiszpan, wielki zwolennik oliwy z oliwek Extra Virgin.
Audio

Jak tłumaczy gość "Poranka" na rynku można spotkać najczęściej cztery rodzaje oliwy z oliwek. Są to kolejno oliwa z oliwek Extra Virginie, oliwa z oliwek Virgin, oliwa z oliwek rafinowana i oliwa z wytłoków oliwnych.

Oliwa z oliwek Extra Virgin nadaje się do bezpośredniego spożycia i zwykle producenci od razu rozlewają ją do butelek. Oliwę Virgin stosuje się, jako dodatek do oliwy rafinowanej. Z kolei oliwa rafinowana zwana Lampante, nie nadaje się od razu do konsumpcji ze względu na swoja wysoką kwasowość, przez co poddawana jest ona procesowi chemicznego przetworzenia. Oliwa z wytłoków jest najmniejszej jakośći.

Fernando Ortega - założyciel firmy "I love aceite" zajmującej się produkcją i promocją oliwy Extra Virgin, wyjaśnia, że ten najszlachetniejszy rodzaj oliwy z oliwek używany jest w kuchni hiszpańskiej dosłownie do wszystkiego. Spożywany jest na zimno, jak i na ciepło, zarówno do pieczenia oraz smażenia.

Oliwę z oliwek Extra Virgin cechują nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale również wpływa ona korzystanie na zdrowie. – Obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała procesom starzenia się i zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych – wylicza. Gość Czwórki wspomina także, że jego babcia stosowało ponadto oliwę w celu łagodzenia oparzeń słonecznych.

Więcej o oliwie Extra Virgin dowiesz się słuchając "Poranka".

ap

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Truskawki w stu smakach

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2011 13:38
Smak to przede wszystkim wrażenia kulinarne, a latem wybór tego, co możemy zjeść jest na prawdę duży. Marta Hoppe sprawdziła, na co latem mamy szczególną ochotę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie zawsze starsze znaczy lepsze

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2011 11:07
Wino to trunek, który słynie ze swej długowieczności i tajemniczego charakteru wielu bukietów smaków. Wybór konkretnej butelki to dla laika często wyzwanie. W Czwórce podpowiadamy czym kierować się kupując wino.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zamknąć lato w słoikach

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2011 14:00
W pierwszy dzień jesieni stworzyliśmy listę rzeczy i rozrywek, które przypominają o lecie, a które bez problemu można robić w domu. Słuchacze Czwórki proponują rozpalenie w kominku, pieczenie kiełbasek i robienie owocowych przetworów.
rozwiń zwiń