Porankowy test śniadaniowy: zdrowa i pyszna owsianka

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2013 11:22
Parówki? Jajka sadzone? A może... zupa? Jaki jest najlepszy posiłek, dzięki któremu dobrze rozpoczniemy dzień? Trwa cykl "Porankowy test śniadaniowy"! Była ciabatta z pastą z awokado, omlet z dodatkami, śniadanie angielskie, a tym razem przyszła pora na... owsiankę.
Audio
  • Przepis na zdrową i pożywną owsiankę (Poranek OnLine/Czwórka)
Śniadaniowa owsianka
Śniadaniowa owsiankaFoto: Błażej Prośniewski

Testerem śniadań jest nasz reporter Błażej Prośniewski.

Codziennie przygotowuje jedno z zaproponowanych przez Was śniadań. I sprawdza wszystko: czy jest drogie? Czy długo trwa jego przygotowanie? Czy szybko po nim człowiek staje się głodny, a może to jedzenie, które daje energię na cały dzień?

W czasie audycji "Poranek OnLine" czekamy na Wasze śniadaniowe propozycje - wrzucajcie je SMS-owo 70 044 i na facebook.com/czworka.

  • W środowy poranek Błażej zmierzył się z owsianką. Przepis podsunęła nam Paulina.  

fot.B.Prośniewski
fot.B.Prośniewski

Składniki:

- płatki owsiane

- siemię lniane

- suszone owoce

- pestki dyni

- ziarna słonecznika

- banan

- mleko

- cynamon

- chilli

fot.B.Prośniewski
fot.B.Prośniewski

Do miski wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, suszone owoce, pestki dyni, ziarna słonecznika. Zalewamy mlekiem i zostawiany na noc. Rano dodajemy pokrojony w plasterki banan. Całość gotujemy. Ewentualnie, owsiankę można zalać gorącym mlekiem. Na koniec posypujemy cynamonem i chilli.

Za wszystkie niezbędne składniki Błażej zapłacił 17,03 zł. To sporo, jednak pamiętajmy, że wystarczą one jeszcze na niejedną owsiankę.

Jak smakował ten posiłek, czy jest tak samo sycący, jak zdrowy i czy dodał naszemu reporterowi energii, czy sprawił raczej, że Błażej najchętniej zjadłby po nim coś bardziej "konkretnego"? Tego dowiesz się, słuchając nagrania materiału Błażeja Prośniewskiego z "Poranka OnLine" , oraz rozmowy z pomysłodawczynią owsianki, Pauliną.
Inne propozycje śniadaniowe:

 

Czytaj także

Chcesz być zdrowy? Jedz śniadania!

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2012 08:00
Ten posiłek pomaga doładować baterie na cały dzień. - Rano powinniśmy zjadać nawet jedną trzecią tego, co pochłaniamy przez cały dzień - podkreśla Urszula Mijakoska, diet coach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Irlandzkie śniadanie nie jest dla modelek

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2013 08:40
Pożywnie, ale wysokokalorycznie odżywiają się Irlandczycy. A że ich kraj w przeważającej części jest rolniczy, sztuka kulinarna opiera się na kuchni wiejskiej i dużej ilości potraw mięsnych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Porankowy test śniadaniowy: śniadanie w stylu brytyjskim

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2013 10:27
Parówki? Jajka sadzone? A może... zupa? Jaki jest najlepszy posiłek, dzięki któremu dobrze rozpoczniemy dzień? Trwa cykl "Porankowy Test Śniadaniowy"! Była ciabatta z pastą z awokado i omlet z dodatkami, a dziś przyszła pora na… śniadanie angielskie.
rozwiń zwiń