X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Zakwas - początek dobrego chleba

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2013 16:27
Przestaje smakować nam chleb ze sklepu, to pierwsze oznaki tego, że najwyższy czas upiec własne pieczywo.
Audio
  • Jak zrobić domowy chleb - materiał Anny Depczyńskiej (4 do 4/Czwórka)
Zakwas - początek dobrego chleba
Foto: Paulina Jakubowska

W Niemczech cały czas doskonale sprzedaje się polski chleb, gorzej jest niestety u nas, w kraju. Co raz więcej osób narzeka na jakość pieczywa, które można dostać w sklepach. Aby wybrnąć z tej sytuacji można zastosować się do jednego z dwóch rozwiązań: poświęcić trochę czasu i odszukać pobliską piekarnię lub upiec chleb samemu, co dostarcza dużo satysfakcji.
Pieczenie domowego chleba wcale nie jest trudne, co potwierdza Anna Siekierska, studentka rzeźby i miłośniczka dobrej, zdrowej kuchni w rozmowie z Anią Depczyńską. Cała przygoda z chlebem zaczyna się od przygotowania zakwasu, czyli mąki, która fermentuje.
- Przygotowujemy równe ilości wody i mąki żytniej np. po 50 gramów. Mieszamy składniki i tę czynności powtarzamy przez 5 dni - mówi Ania Siekierska. Każdego dnia mąkę i wodę dodajemy do masy, którą przygotowaliśmy 24 godziny wcześniej. Mniej więcej po 5 dniach nasz zakwas jest gotowy - każdego dnia możemy obserwować jak bąbelkuje. Po tym czasie możemy rozpocząć pierwsze pieczenie chleba.
I ciasto chlebowe i zakwas lubią temperaturę pokojową, warto dbać o to, żeby zakwas nie stał w zbyt chłodnym miejscu.

- Do pieczenia chleba potrzeba trochę zakwasu, mniej więcej 1/5 objętości przyszłego chleba, dodajemy do tego mąkę - jaką lubimy (przy żytnim zakwasie musimy dodać choćby niewielką część mąki żytniej) i wodę - mówi Czwórkowa specjalistka. - Można dodać dodatki - kminek, słonecznik, siemię lniane, czarnuszkę, orzechy, śliwki suszone. Trzeba wyrobić ciasto do konsystencji gęstej śmietany. Warto dodać rozpuszczoną w wodzie sól, dla smaku - dodaje. 
Tak przygotowane ciasto zostawiamy na kilka godzin w misce, by odpoczęło, a następnie przekładamy do foremek. W blaszkach ciasto chlebowe powinno rosnąć około 8 godzin. Po tym czasie możemy piec nasz pierwszy chleb - smacznego.
(pj)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jedzenie - jego wygląd ma znaczenie

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2013 15:13
W Ćmielowie trwają warsztaty Art Food. Studenci ze School of Form i Royal College of Art uczą się projektowania i samodzielnie wykonują naczynia, które po zakończeniu projektu będzie można oglądać na wystawach w Polsce i Wielkiej Brytanii.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Robimy chłodnik - najlepszą zupę na upał

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2013 08:30
Na Bałkanach tarator, w Hiszpanii gazpacho, u nas chłodnik litewski. Zupy podawane na zimno to najlepsze danie na gorące dni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Meksyk w Meksyku i pyszne guacamole

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2013 17:40
W Stanach Zjednoczonych sprzedaje się więcej meksykańskiej salsy niż ketchupu, w Polsce też smaki Meksyku cieszą się dużym powodzeniem, ale tylko u nas Agnieszka Kręglicka radzi jak zrobić perfekcyjne guacamole.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wakacyjny gadżet: Kitchen Safe

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2013 09:00
Masz problem z wilczym apetytem, nie możesz oderwać się od telefonu? Schowaj swoje nałogi w sejfie i ćwicz silną wolę.
rozwiń zwiń