Kulinarne cuda i horrory Polaków za granicą

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2011 13:10
Co lepsze: lody czosnkowe z Kalifornii czy krewetkowo-ananasowe z Tajwanu? Za jakimi potrawami tęsknimy, a jakich wolelibyśmy nie spotkać w rodzimym menu?
Audio

W rankingu słuchaczy czwórkowej audycji "Bed and Breakfast", poświęconej kulinarnym przygodom i odkryciom, prym zdecydowanie wiodły wszelakiej maści... lody. Powstała nawet lista "najdziwniejszych lodowych smaków".

– Ciekawostką są lody o smaku owczych podrobów. Możemy ich skosztować na przykład w Londynie – tłumaczy dziennikarka Ola Jasińska. – W Nicei można spróbować lodów lawendowych, w Monachium – lodów o smaku piwa, a w krajach arabskich popularne są… lody z lisich jąder.

Kulinarne zaskoczenia  - te mniej lub bardziej miłe, a przy tym niezwiązane już z lodowymi specjałami - mogą nas spotkać również w Wielkiej Brytanii.

– Potrawą, która mnie zadziwiła, a która jest tu bardzo popularna, jest kurczak w curry - mówi Mateusz, który od pięciu lat mieszka na Wyspach. – Ale smakiem, który zawsze będzie mi się już kojarzył z tym miejscem, jest… tradycyjne angielskie niepasteryzowane piwo.

Kuchnia brytyjska nie zrobiła jednak na młodym przybyszu z Polski takiego wrażenia, jak dania rodem ze… Srilanki. – Mieszkałem kiedyś ze studentem, który właśnie stamtąd pochodził. Jego potrawy to najdziwniejsze, co zdarzyło mi się tu jeść. Gotował wszystko z taką ilością przypraw, że nie mogłem tego przełknąć – wspomina Mateusz.

O tym, czego jeszcze warto spróbować w różnych częściach świata, słuchaj w audycji "Bed and Breakfast" (w ramce po prawej stronie tekstu).

(kd)

Czytaj także

Polsko-wietnamski fusion gastronomiczny

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2011 17:04
Egzotyczna, smaczna, trochę słodko-mdła, pełna aromatycznych przypraw – czyli kuchnia azjatycka. W audycji "Pod Lupą" o tym, dlaczego warto odwiedzać azjatyckie bary w stolicy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Blackmetalowy mistrz kuchni!

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2011 18:00
Strona veganblackmetalchef.com oferuje kulinarne wideo-przepisy. Podkładem muzycznym jest mroczna odmiana metalu. W ciągu 7 dni filmik z pierwszą instrukcją obejrzało 800 tysięcy osób.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nowy kulinarny zwyczaj. Żywe zwierzęta na stołach

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2011 07:34
Ranking najdziwniejszych dań zamieścił portal Environmental Graffiti. Znalazł się tam m.in. włoski specjał, ser owczy pełen białych pełzających robaczków.
rozwiń zwiń