X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Lubisz chińszczyznę? Jesz glutaminian sodu

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2017 16:00
E621 wzmacnia smak wielu produktów spożywczych, jest bazą dla potraw kuchni azjatyckiej i jednocześnie jedną z najbardziej znienawidzonych substancji chemicznych. Czy słusznie?
Audio
  • Glutaminian sodu - wszystko, co powinieneś wiedzieć o E621 (Stacja Nauka/Czwórka)
Od setek lat kuchnia dalekowschodnia wykorzystywała jako składnik potraw wodorost listownicę japońską, znany jako kombu. W 1908 roku japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak  kwas glutaminowy
Od setek lat kuchnia dalekowschodnia wykorzystywała jako składnik potraw wodorost listownicę japońską, znany jako kombu. W 1908 roku japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak – kwas glutaminowyFoto: Mateone/Shutterstock.com

Czytaj także
czekolada 1200.jpg
Czekolada wyleczy cię z kaszlu?

Sól sodowa kwasu glutaminowego jest oskarżana o wywoływanie alergii, sprzyjanie otyłości, wywoływanie niestrawności i bólu głowy. Tymczasem nie istnieją badanie naukowe, które potwierdzałyby tę teorię. - Glutaminian sotu to poprostu zwykły aminokwas. Jeden z kilkudziesięciu, które istnieją. Sam w sobie, spożywany w niewielkich ilościach, nic nam nie zrobi - przekonuje Hanna Stolińska-Fedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia, ale ostrzega, że w niektórych przypadkach musimy być ostrożni.

Kiedy E621 może nam zaszkodzić i o czym tak naprawdę informuje nas etykieta "nie zawiera glutaminianu sodu"? Zapraszamy do wysłuchania audycji.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotował: Mateusz Kulik

Data emisji: 28.02.2017

Godzina emisji: 12.41

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czego w naszej diecie nie lubią zęby?

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2016 18:10
Sprawdziła to Anna Lewandowska, uczennica II Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Batorego w Warszawie. W Czwórce opowiedziała o wynikach swoich badań nad erozją szkliwa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń