X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Glutaminian sodu - to on odpowiada za piąty smak

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2017 17:10
To substancja, bez smaku i zapachu, a jednak wzmacnia aromat spożywanych przez nas potraw. - Jest to związek chemiczny produkowany w laboratorium, na opakowaniach oznaczany jako E 621 - tłumaczy w Czwórce Izabela Przybysz, dietetyczka z Instytutu SanVita w Warszawie.
Audio
  • Czym jest glutaminian sodu i czy na pewno powinniśmy go unikać w naszej diecie? (Stacja Nauka/Czwórka)
Dlaczego w kuchni azjatyckiej chętnie stosują glutaminian sodu? (zdjęcie ilustracyjne)
Dlaczego w kuchni azjatyckiej chętnie stosują glutaminian sodu? (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Meditations/Pixabay.com
Sprawdź też:
brzuch ręce serce dieta 1200x660.jpg
Makrobiotyka - wyjątkowa dieta i styl życia

- Producenci żywności w składzie często wymieniają glutaminian sodu jako ekstrakt drożdżowy, ekstrakt mięsa rybiego lub produkt hydrolizy białek - ostrzega Izabela Przybysz. - Stosowany on jest w produktach wysokoprzetworzonych, które powstały w wyniku wysokiej obróbki termicznej. Nie są one polecane przez dietetyków - dodaje specjalistka.

Oprócz kostek rosołowych, zup w proszku i fast foodu, glutaminian sodu kojarzony jest też z kuchnią azjatycką. - Został wynaleziony przez Japończyków. To oni nazwali go piątym smakiem, czyli umami - wyjaśnia Izabela Przybysz. Czwórkowa ekspertka opisuje dokładnie proces wynalezienia glutaminianu oraz zdradza, na czym polega "syndrom kuchni chińskiej". Mówi też o tym, czy produkty spożywcze z dodatkiem E 621 są dla nas bezpieczne.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Kaja Zemła

Data emisji: 23.08.2017

Godzina emisji: 12.29

jsz/mz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dieta śródziemnomorska - zbawienie dla mózgu?

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2017 14:41
Mózg starszej osoby, stosującej dietę śródziemnomorską zachowuje większą objętość niż mózg człowieka, który nie przestrzega ściśle jej zasad. Dieta ta chroni także ten organ przed starzeniem i ma zbawienny wpływ na pamięć.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Siłownia cię męczy? Wybierz się do sauny

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2017 14:20
Sauna określana jest jako gorąca terapia dla ciała i duszy. W jaki sposób działa na nasz organizm i dlaczego warto z niej korzystać?
rozwiń zwiń