X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kalorie w ciepłych i zimnych posiłkach

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2019 14:01
Temperatura posiłków nie wpływa na ich kaloryczność. Znaczenie może mieć jedynie sposób ich przygotowania. 
Audio
  • Ciepłe i zimne posiłki - jak to jest z ich kalorycznością? (Stacja Nauka/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay.com/StockSnap

- Możemy domniemywać, że posiłki które są gorące, smażone w dużej ilości tłuszczu będą bardziej kaloryczne niż te grillowane, dodane do sałatki. Ale sama temperatura podania nie wpływa na ich kaloryczność - mówi Magdalena Czyrynda-Koleda, dietetyk. 

Posiłki zimne i ciepłe dostarczają nam tych samych wartości odżywczych - liczy się ich skład. - Zimne posiłki są tak samo pełnowartościowe - podkreśla ekspertka. 

Temperatura obróbki produktów spożywczych może mieć znaczenie u osób borykających się z problemami zdrowotnymi np. zapaleniem błony śluzowej żołądka lub wrzodami. - W takich wypadkach surowizna nie jest zalecana - zwraca uwagę dietetyczka. - W takich przypadkach trzeba uważać i poddać pewnej obróbce cieplnej dany produkt, ale nie znaczy to, że musimy zjadać go na ciepło - dodaje. 

Czy latem powinniśmy jeść więcej zimnych dań, a zimą ogrzewać się ciepłą zupą? Co z przyprawami "rozgrzewającymi" nasze dania? O tym m.in. w materiale Weroniki Puszkar

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Mateusz Kulik

Data emisji: 6.09.2018

Godzina emisji: 12.30

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wegańskie masło z aquafaby. Czy można usmażyć na nim steka?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2019 09:30
Aquafaba to woda, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy i to właśnie z niej można robić wegańskie zamienniki mlecznych produktów. Wśród nich jest także wegańskie masło.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Set jetting. Podróże śladami przebojów kinowych

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2019 18:23
Jetting to charakterystyczny rodziaj turystyki, który polega na odwiedzaniu zakątków znanych z planów produkcji filmowych i telewizyjnych. Fani kina coraz częściej wyruszają w podróż śladami swoich ulubionych bohaterów. 
rozwiń zwiń