X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Wegańskie masło z aquafaby. Czy można usmażyć na nim steka?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2019 09:30
Aquafaba to woda, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy i to właśnie z niej można robić wegańskie zamienniki mlecznych produktów. Wśród nich jest także wegańskie masło.  
Audio
  • Z czego powstaje wegańskie masło? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay

- Aquafaba posiada ciekawe właściwości. Zawiera dużo białka i skrobi, bo cieciorka jest bardzo w nie bogata - mówi Przemysław Butryn szef kuchni w restauracji, która specjalizuje się w typowo mięsnej kuchni. - Kuchnia wegańska jest bardzo ciekawa. Bardzo trudne jest zastąpienie diety mięsożercy dietą roślinną. Trzeba mieć dużą wiedzę o tym, co się je i w jakich ilościach, żeby nie przedobrzyć - dodaje. 

Aidan Altman i Andrew McClure z aquafaby stworzyli FabaButter. Jak twierdzą ich produkt doskonale naśladuje smarowność i teksturę masła, a dodatkowo jest przyjazny dla alergików, nie zawiera soi, produktów mlecznych, laktozy czy oleju palmowego. 

Za FabaButter przemawiają też argumenty ekologiczne, jak cztery razy mniejszy ślad węglowy powstający przy jego produkcji. A czy da radę usmażyć na tym steka? Jakie, już dziś, opinie na temat tego produktu znajdujemy w sieci. To w nagraniu materiału reporterskiego, który przygotował Mateusz Kulik.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Damian Sikorski

Data emisji: 14.03.2019

Godzina emisji: 8.38

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Peganizm - dieta, która podbije 2019 rok

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2019 10:04
Peganizm to połączenie dwóch najbardziej skrajnych i różnych diet: wegańskiej i paleo. Czy wyjdzie nam ona na zdrowie?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nowe badania naukowców: śniadanie nie jest najważniejszym posiłkiem dnia?

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 15:58
Zostaliśmy wychowani w przekonaniu, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Mówiono, że to, co zjadamy rano, wpływa na nasz metabolizm i dostarcza energii na cały dzień. Inaczej twierdzą naukowcy z Melbourne przekonując, że ten posiłek jest w naszej diecie zbędny.
rozwiń zwiń