Ostrygi - z biednych stołów na wigilijne talerze Francuzów

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2020 14:48
Na początku XX wieku ostrygi można było kupić za grosze na targach ,albo ludzie dostawali je za darmo. Spadek dostępności owoców morza sprawił że ostrygi stały się bardzo unikatowym daniem podrożały i przestały być ogólnodostępne
Audio
  • Kiedy, jak i z czym jeść ostrygi? (Stacja nauka/Czwórka)
Ostrygi, najcenniejsze mięczaki jadalne, obecne są w kuchni już co najmniej od starożytności
Ostrygi, najcenniejsze mięczaki jadalne, obecne są w kuchni już co najmniej od starożytnościFoto: pixabay.com/Unsplash/domena publiczna

- Ostrygi są znane od tysięcy lat - mówi kucharz David Gaboriaud. - Są też afrodyzjakiem, ze względu na wysoką zawartość cynku, która powoduje wzrost testosteronu. Mają bardzo dużo witamin i minerałów, co wpływa korzystnie na zdrowie. Mają lekko morski posmak i bardzo ciekawą słodkość, czuć w nich też orzechową nutę - dodaje. 


Jak się okazuje ostrygę najlepiej zjeść 4-5 dni po łowieniu. - Gdy otworzymy ostrygę trzeba wylać pierwszą wodę i poczekać aż puści drugą - to znak że ostryga jest świeża i żyje - wyjaśnia rozmówca Małgosi Jakubowskiej.  - Jeśli ostryga jest żywa to nic nam się nie stanie. Podczas jedzenia trzeba ją rzuć - dodaje. 

Najlepszym czasem na jedzenie ostryg są jesień i zima. Wtedy mięczaki są już po sezonie rozmnażania, są mięsiste. David Gaboriaud podpowiada też z czym najlepiej jeść ostrygi. W Polsce nie jest to bardzo popularny przysmak, ale we Francji ostrygi są tradycyjną wigilijną potrawą. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Małgorzata Jakubowska

Data emisji: 07.02.2020

Godzina emisji: 12.43

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wartość energetyczna produktów. Kiedy dostarczamy energii, a kiedy tylko się najadamy?

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2019 14:53
Naukowcy z Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej (ang. Physicians Committee for Responsible Medicine) postawili tezę mówiącą o tym, że produkty wegańskie sycą bardziej, niż te pochodzenia zwierzęcego. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Salmonella - ma 2500 rodzajów. Jak ich unikać?

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2019 14:23
- Jest ponad 2500 rodzajów salmonelli. Najgroźniejsze są oczywiscie te, które wywołują dur brzuszny, choć na ten przeważnie się szczepimy - mówi Anna Plucik-Mrożek specjalista chorób wewnętrznych. 
rozwiń zwiń