Wartość energetyczna produktów. Kiedy dostarczamy energii, a kiedy tylko się najadamy?

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2019 14:53
Naukowcy z Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej (ang. Physicians Committee for Responsible Medicine) postawili tezę mówiącą o tym, że produkty wegańskie sycą bardziej, niż te pochodzenia zwierzęcego. 
Audio
  • Fasola, soja i cieciorka wśród najbardziej sycących produktów. Co jeść, żeby się najeść? (Stacja nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Kerdkanno/Shutterstock.com

Z danych Europejskiego Związku Wegetarian wynika, że w krajach Unii Europejskiej jest coraz więcej wegetarian i wegan. Porzucają oni mięso z powodów etycznych, albo - jak twierdzą - z troski o zdrowie. Według ostatnich badań przeprowadzonych przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych wynika, że niektóre produkty diety wegańskiej dają nam więcej energii, niż te pochodzenia zwierzęcego. 

- Na diecie wegańskiej w dużej mierze sycą produkty, które zawierają dużo białka roślinnego jak soczewica, fasola, cieciorka, groch i soja. Ważne jest też to, że są to warzywa skrobiowe, które zawierają duże ilości błonnika, dzięki czemu po zjedzeniu takiego posiłku szybciej odczuwamy uczucie sytości - wyjaśniała dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda.

Badania przeprowadzono na grupie trzydziestu mężczyzn, również tych, zmagających się z cukrzycą. Na czym polegały? Czy zdrową i zbilansowaną dietę można w stu procentach oprzeć o produkty roślinne? Jak sprawdzić, które produkty dostarczają najwięcej energii i czym są tzw. puste kalorie? Więcej na ten temat w nagraniu.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Weronika Puszkar

Goście: Magdalena Czyrynda-Koleda (dietetyczka), Diana Wolańska-Buzalska (Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej)

Data emisji: 4.03.2018

Godzina emisji: 12.13

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Liofilizacja. Patent Indian wykorzystywany przez alpinistów

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 15:37
Już kilkaset lat temu andyjscy Indianie Quechua odkryli sposób, dzięki któremu mogli przechowywać żywoność przez długie miesiące.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy nocne podjadanie sprzyja otyłości?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 16:03
- To, że nie powinniśmy jeść po godzinie 18 jest mitem. Kolację powinniśmy dostosować do naszego trybu dnia - mówiła dietetyczka Anna Kalinowska-Weber.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nowe badania naukowców: śniadanie nie jest najważniejszym posiłkiem dnia?

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 15:58
Zostaliśmy wychowani w przekonaniu, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Mówiono, że to, co zjadamy rano, wpływa na nasz metabolizm i dostarcza energii na cały dzień. Inaczej twierdzą naukowcy z Melbourne przekonując, że ten posiłek jest w naszej diecie zbędny.
rozwiń zwiń