Masa cukrowa odchodzi do lamusa. W modzie kwiaty i "naked cake"

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2020 22:17
Weselne, urodzinowe, szwarcwaldzkie, Sachera, bezowe, lub po prostu śmietankowe - torty są sposobem na to, by dzień stał się wyjątkowy. Do ich powstania potrzeba jednak dużo czasu, energii i cierpliwości. Zwłaszcza w obecnych czasach, kiedy obyci w internecie klienci mają dostęp do setek zdjęć pięknych wypieków. A cukiernik musi sprostać ich wymaganiom.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Irina Meliukh

Posłuchaj
10:54 _PR4_AAC 2020_06_17-16-14-37.mp3 Torty to już nie tylko lukier i róże z cukru. Magda Wawrzaszek o trendach cukierniczych (Czat Czwórki) 

Jej torty przypominają futurystyczne dzieła sztuki. Specjalizuje się w robieniu cukierków domowej roboty: toffi z solą morską, krówek, czy irysów. Są widowiskowe, pyszne i bez niepotrzebnej chemii. Tworzenie tortu zajmuje jej kilka dni. - Pierwszego piekę biszkopt, drugiego kroję go i przekładam warstwami, dopiero po odleżeniu kilku godzin w lodówce, trzeciego dnia jest gotowy do dekoracji - opowiada Magda Wawrzaszek.

Inspiracji na swoje kompozycje szukała w internecie. Zachwyciły ją opierające się na starej technice włoskie i angielskie torty. Wdrożenie się w te przepisy było trudne szczególnie na początku. - Niewiele na temat tradycyjnych technik dało się wyczytać w sieci. Trudno było też o szkolenia w tym zakresie - mówiła cukierniczka.

Z pomocą przyszły algorytmy, które zaczęły podrzucać jej coraz więcej ciekawych podpowiedzi. Na początku ćwiczyła "na brudno", na pergaminie, później przenosiła wzory na tort. - Masa cukrowa odchodzi do lamusa. W mainstreamie jest teraz masa maślana, dekorowanie tortów świeżymi kwiatami i tzw. naked cake, czyli torty, w których widoczna jest warstwa biszkoptu. Klienci szukają też oryginalności, np. tortów w bardzo żywych kolorach - opowiadała. 

Aby zacząć przygodę z artystycznymi wypiekami, wystarczy mieć odrobinę pasji do pieczenia i dryg do rysowania. Bo wszystko zaczęło się od jej zainteresowań plastyką. Szczęśliwy zbieg okoliczności sprawił, że ktoś zaproponował jej pomoc w zakładzie cukierniczym i dziś sama wypieka, eksperymentuje z masami i dekoruje cukiernicze słodkości. Więcej o aktualnych trendach w tej dziedzinie mówiła w rozmowie z Dominiką Klimek.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Magdalena Wawrzaszek (cukierniczka)

Data emisji: 17.06.2020

Godz. emisji: 16.07

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Medytacja - relaks dla umysłu i dla ciała

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2020 20:14
Medytacja to, jak podreślają praktycy coś więcej, niż technika relaksacyjna. Jak mówią, wpływa nie tylko na ciało, ale i na umysł.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polak oszczędza. "Coraz chętniej, ale cały czas za mało"

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2020 18:00
Przez trzy miesiące żyliśmy bez pokus, bo nie mieliśmy ani gdzie, ani na co wydawać pieniędzy. Czy to była skuteczna lekcja oszczędzania? Czy dopiero początek "zaciskania" pasa? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak koronawirus wpłynie na miasta?

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2020 18:58
Koronawirus sprawił, że część wspólnych przestrzeni przestała być użytkowana. Co się stanie z pustymi biurowcami? Czy jeśli nie wrócimy do pracy biurowej wciąż będą potrzebne? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Warszawska Praga. To tutaj bije Serce Miasta

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2020 17:20
Do niedawna było to warszawskie "zagłębie klubowe", miejsce znane wśród koncertowych bywalców, teraz ul. 11 listopada na Pradze-Północ stała się centrum pomocy osobom w najróżniejszych kryzysach. 
rozwiń zwiń