Rogal świętomarciński. Rozsmakuj się w historii Poznania

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2021 20:50
Poznaniacy nie mają żadnych wątpliwości, że przede wszystkim powinien trzymać fason - czyli być duży, chrupiący, słodki, polany lukrem, mieć dużo bakalii, białego maku i orzeszków.
Rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskieFoto: shutterstock.com/Katarzyna Golembowska

Posłuchaj
04:47 CZWÓRKA Czat Czworki - rogal 10.11.2021.mp3 Historia rogala świętomarcińskiego (Czat Czwórki/Czwórka) 

W rogalu świętomarcińskim jest tyle smaków i aromatów, które się pięknie łączą, że jako dodatek proponowałbym dobrej jakości kawę lub herbatę, ale bez dodatku cukru Witold Jaskólski 

Rogal w kształcie podkowy. Nie tylko na szczęście

Pierwsza wzmianka o tym przysmaku pojawiła się w 1860 roku w "Dzienniku Poznańskim". Charakterystyczny kształt wypieku miał przypominać zgubioną podkowę konia dosiadanego przez św. Marcina. - Pierwsze rogale świętomarcińskie robione były tylko z naturalnych produktów: z prawdziwego masła, orzechów i migdałów. To była istota tej słodkości - mówi cukiernik Witold Jaskólski. Trzydzieści lat później pojawił się rogal świętomarciński, w kształcie, który znamy do dziś.

Sprawdź także:

Jakiś czas temu rogale świętomarcińskie pojawiły się w innych miastach w Polsce. Cieszy mnie to, że nasz wyrób regionalny smakuje nie tylko mieszkańcom Wielkopolski Witold Jaskólski

Sekret tkwi w nadzieniu

Tradycja robienia rogali świętomarcińskich narodziła się w Poznaniu. Wypieki przygotowane były Dzień św. Marcina oraz święto poznańskiej ulicy Święty Marcin. Co roku - 11 listopada - poznańskie piekarnie przygotowują ponad 250 ton tego przysmaku. - Nadzienie składa się z białego maku, migdałów, orzechów włoskich, marcepanu, miodu, rodzynek skąpanych w rumie. Przygotowuje się je zanim powstanie ciasto. A ciasto jest półfrancuskie, z dużą ilością masła - wyjaśnia rozmówca Piotra Firana. - Kiedy wszystko jest już gotowe, starannie zawijamy farsz w cieście i dobrze wypiekamy. Na koniec lukrujemy i ozdabiamy. 

Rogal świętomarciński/YouTube Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Gość: Witold Jaskólski (cukiernik, Pracownia Chleba Chlebszy)

Data emisji: 10.11.2021

Godz. emisji: 15.40

kul

Czytaj także

Bar mleczny. "Kultowa placówka zbiorowego żywienia"

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2016 09:40
Historia tych miejsc sięga XIX wieku, ale prawdziwe oblężenie przeżywały w okresie PRL. Jak powstały, co serwowały i kto stołował się w barach mlecznych?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zaułek Prosowy. Ulica, która powstała z przejęzyczenia

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2021 14:20
- Zaułek jest trochę na uboczu głównych szlaków handlowych i jak donoszą archiwalne źródła, w Zaułku Prosowym nigdy nie było spichlerzy i nie handlowano tam zbożem - mówi Paweł Bukowski, przewodnik miejski po Toruniu.
rozwiń zwiń