Sztuka, która smakuje. "Jedzenie jak malowane"

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2017 17:00
- Akwarele pasują do jedzenia. Beza Pavlova namalowana takimi farbami wygląda bardzo apetycznie i lekko - opowiada Aleksandra Cieślak.
Audio
  • Aleksandra Cieślak o książkach do jedzenia, jedzeniu do czytania i innych smakołykach związanych ze sztuką (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Jak malować jedzenie, żeby wyglądało jak prawdziwe? Czy są na to specjalne metody? A może większym wyzwaniem jest pączek w wersji abstrakcyjnej? (zd. ilustracyjne)
Jak malować jedzenie, żeby wyglądało jak prawdziwe? Czy są na to specjalne metody? A może większym wyzwaniem jest pączek w wersji abstrakcyjnej? (zd. ilustracyjne) Foto: Rina_Ro/Shutterstock.com

Czytaj także
leopold tyrmand 1200 pap.jpg
Leopold Tyrmand. "Kelner z przypadku"

Jest graficzką, ilustratorką, autorka tekstów, blogerką oraz absolwentką Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Jest także łasuchem. - Pracuję w domu, podjadam właściwie cały czas i mogę powiedzieć, że z kuchni uciekam w sztukę - opowiada.

Motywy kulinarne przewijają się w jej twórczości i są obecne m.in. w "Książce do zrobienia", za sprawą angielskiego filozofa. Do jakiego kulinarnego rysunku zainspirował ją Francis Bacon? Co znajdziemy w "Piwnicy"? Kim był "kucharz, który z każdego potrafił zrobić marmoladę"? Zapraszamy do wysłuchania audycji.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Aleksandra Cieślak (graficzka)

Data audycji: 12.02.2017

Godzina audycji: 15.14

kul/gs

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kamila Szczawińska. Modelka, która miesza w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2016 10:00
- Kuchnia na dobre stała się moim domem, kiedy na świecie pojawiły się dzieci. Zaczęłam przywiązywać wagę do tego, co i jak jemy - opowiada modelka Kamila Szczawińska, która swoje kulinarne doświadczenia opisała w książce "Kuchnia dla całej rodziny".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia molekularna. Gotowanie bez hamulców

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2017 12:25
- Ciekły azot, sferyfikacje, żelifikacje, zmienianie struktur wszystkiego. Kuchnia molekularna ne tylko spektakularnie wygląda, ale też bardzo wciąga – mówi szef kuchni Robert Trzópek.
rozwiń zwiń