X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

600 menu Macieja Nowaka. Czy kolekcja jadłospisów jest sztuką?

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2017 16:35
Zbieranie talerzy, sztućców czy etykiet wydaje się być banalne przy kolekcji menu Macieja Nowaka. Znany krytyk kulinarny przez prawie dwadzieścia lat był gościem restauracji i zbierał… jadłospisy. Kolekcję przekazał Bibliotece Narodowej.
Audio
  • O wyjatkowej kolekcji Macieja Nowaka opowiada Agnieszka Alberska (Sztuka edzenia/Czwórka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ Peter Kim

sushi 1200x660.jpg
Sushi - dla Japończyków, jak dla Polaków bigos

W tym czasie zmieniał się smak i gust szefów kuchni, a przede wszystkim kulinarne potrzeby społeczeństwa. W 2014 roku Biblioteka Narodowa otrzymała od Macieja Nowaka ponad 600 kart menu - ważących ponad 100 kg - z różnych restauracji. Jak wspominała Agnieszka Alberska z Biblioteki, taka kolekcja znalazła się w tym budynku po raz pierwszy. - Zdarzały się pojedyncze karty z okresu przedwojennego. W tym przypadku mamy zarówno drobne karteczki mniejszych lokali, jak i wydawnicze namiastki sztuki, oprawione w drewno - mówiła w rozmowie z Beatą Kwiatkowską. W programie sprawdziliśmy też, co pojawiało się na stołach stołecznych lokali od 1995 roku, m.in. śledzie marynowane w jagodach, kaszankę z jabłkiem czy golonkę z kapustą.

Jak zmieniał się na przestrzeni lat gust kulinarny Polaków, a jak ewoluowały menu restauracji? Co stanie się teraz z wyjątkową kolekcją Macieja Nowaka? To sprawdziliśmy w Czwórce. Mateusz Gołębiewski zaś dowiedział się, jak przygotowuje się menu. Lepsze kilkustronicowe czy krótkie, ale sezonowe? Czym jest menu degustacyjne? Jak przygotować kartę dań i jakie nazwy dla nich wybrać, aby były chwytliwe? W programie mówiliśmy także o kulinarnej przeszłości Leopolda Tyrmanda.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Agnieszka Alberska (Zakład Dokumentacji Życia Społecznego Biblioteki Narodowej)

Data emisji: 6.08.2017

Godzina emisji: 15.15

kd/jp


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2017 14:30
Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Monika Kucia: miód jest symbolem obfitości

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2017 15:30
- Miód jest stałym elementem polskiej kultury kulinarnej. To coś, z czego możemy być dumni. Czego inni mogą nam zazdrościć - przekonuje Monika Kucia, dziennikarka kulinarna i kuratorka cyklu spotkań "Cud-Miód".
rozwiń zwiń