600 menu Macieja Nowaka. Czy kolekcja jadłospisów jest sztuką?

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2017 16:35
Zbieranie talerzy, sztućców czy etykiet wydaje się być banalne przy kolekcji menu Macieja Nowaka. Znany krytyk kulinarny przez prawie dwadzieścia lat był gościem restauracji i zbierał… jadłospisy. Kolekcję przekazał Bibliotece Narodowej.
Audio
  • O wyjatkowej kolekcji Macieja Nowaka opowiada Agnieszka Alberska (Sztuka edzenia/Czwórka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ Peter Kim

sushi 1200x660.jpg
Sushi - dla Japończyków, jak dla Polaków bigos

W tym czasie zmieniał się smak i gust szefów kuchni, a przede wszystkim kulinarne potrzeby społeczeństwa. W 2014 roku Biblioteka Narodowa otrzymała od Macieja Nowaka ponad 600 kart menu - ważących ponad 100 kg - z różnych restauracji. Jak wspominała Agnieszka Alberska z Biblioteki, taka kolekcja znalazła się w tym budynku po raz pierwszy. - Zdarzały się pojedyncze karty z okresu przedwojennego. W tym przypadku mamy zarówno drobne karteczki mniejszych lokali, jak i wydawnicze namiastki sztuki, oprawione w drewno - mówiła w rozmowie z Beatą Kwiatkowską. W programie sprawdziliśmy też, co pojawiało się na stołach stołecznych lokali od 1995 roku, m.in. śledzie marynowane w jagodach, kaszankę z jabłkiem czy golonkę z kapustą.

Jak zmieniał się na przestrzeni lat gust kulinarny Polaków, a jak ewoluowały menu restauracji? Co stanie się teraz z wyjątkową kolekcją Macieja Nowaka? To sprawdziliśmy w Czwórce. Mateusz Gołębiewski zaś dowiedział się, jak przygotowuje się menu. Lepsze kilkustronicowe czy krótkie, ale sezonowe? Czym jest menu degustacyjne? Jak przygotować kartę dań i jakie nazwy dla nich wybrać, aby były chwytliwe? W programie mówiliśmy także o kulinarnej przeszłości Leopolda Tyrmanda.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Agnieszka Alberska (Zakład Dokumentacji Życia Społecznego Biblioteki Narodowej)

Data emisji: 6.08.2017

Godzina emisji: 15.15

kd/jp


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2017 14:30
Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Monika Kucia: miód jest symbolem obfitości

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2017 15:30
- Miód jest stałym elementem polskiej kultury kulinarnej. To coś, z czego możemy być dumni. Czego inni mogą nam zazdrościć - przekonuje Monika Kucia, dziennikarka kulinarna i kuratorka cyklu spotkań "Cud-Miód".
rozwiń zwiń