X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Monika Kucia: miód jest symbolem obfitości

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2017 15:30
- Miód jest stałym elementem polskiej kultury kulinarnej. To coś, z czego możemy być dumni. Czego inni mogą nam zazdrościć - przekonuje Monika Kucia, dziennikarka kulinarna i kuratorka cyklu spotkań "Cud-Miód".
Audio
  • Dziennikarka kulinarna Monika Kucia o roli miodu w historii Polski oraz... sztuki (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Już starożytni Egipcjanie odkryli dobroczynne właściwości miodu
Już starożytni Egipcjanie odkryli dobroczynne właściwości miodu Foto: Shutterstock.com/Africa Studio

Monika Kucia Wydarzenia, które organizuję, są połączeniem uczty, spotkania wokół stołu z elementami wystawy i muzyki z labiryntem doświadczeń

Na początek goście dostaną do wypicia "Welcome drink" - ciepłe mleko z miodem - oraz paczuszkę z zestawem sklejkowych naczynek i przezroczysty plaster agatu. - Z szefem kuchni Michałem Żulewskim próbujemy na przykład robić lody z zatopionymi kwiatami. Chcemy zaproponować coś, co będzie wyjątkowe. Natomiast droga do tego będzie prowadzić przez labirynt doświadczeń - opowiada gość Czwórki i dodaje, że spotkanie będzie okazją do tego, by prześledzić naturalną drogę powstawania miodu. - Będzie rechotanie żab, słomki ze skrzypu polnego, woń ziół, ale też mniej przyjemne zapachy - ostrzega.  

"Cud-Miód" odbędzie się 11 sierpnia w Muzeum Toruńskiego Piernika w Toruniu. Jak opuszcza się strefę kulinarnego komfortu i "zatrudnia" żaby? I co wspólnego mają pszczoły z historią sztuki? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

Czytaj także
sushi 1200x660.jpg
Sushi - dla Japończyków, jak dla Polaków bigos

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: MMonika Kucia (dziennikarka kulinarna)

Data emisji: 30.07.2017

Godzina emisji: 15.15

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sushi - dla Japończyków, jak dla Polaków bigos

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2017 16:02
Sushi to potrawa, która podbiła serca smakoszy i wielbicieli zdrowego trybu życia na całym świecie. - To tradycyjna potrawa z Japonii, której jednak nie jada się tam często. Mniej więcej tak, jak Polacy spożywają bigos - opowiadał Marcin Bruczkowski, pisarz, który 10 lat spędził w Kraju Kwitnącej Wiśni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2017 14:30
Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Gra o tron" od kuchni. Co jedli bohaterowie serialu?

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2017 12:00
Fani serialowej sagi "Gra o tron" doczekają się premiery kolejnej serii. Widzowie czekają na wynik rywalizacji o tron, a my przyjrzymy się daniom serwowanym w tym serialu.
rozwiń zwiń