X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2017 14:30
Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska.
Audio
  • O posiłkach w sadze o Harrym Potterze i ich roli w życiu młodego czarodzieja mówi Maja Margasińska (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Na planie filmu o przygodach Harryego Pottera - kuchnia w Hogwarcie
Na planie filmu o przygodach Harry'ego Pottera - kuchnia w HogwarcieFoto: Shutterstock.com/tipwam

michał bryś pap 1200.jpg
Michał Bryś i jego kuchnia jak muzyka The Rolling Stones

Jak się okazuje, to nieprawda, że uczniowie Hogwartu jedli wyłącznie czekoladowe, uciekające żaby, fasolki wszystkich smaków, cukrowe pióra, czy tradycyjne zapiekanki. Na kartach powieści J. K. Rowling można natrafić zarówno na klasyczne dania brytyjskiej kuchni, jak i wymyślone smakołyki. Niemal każdy z nich jest bardzo dokładnie opisany, a zabiegi te - jak podkreślała Margasińska - Rowling stosuje celowo. - Przed okresem szkolnym posiłki Harry’ego nie były wyszukane, jadł biednie. Kuchnia Hogwartu to w jego życiu nowa jakość, a to co go tu spotyka, jest ucztą. Poza tym wspólne posiłki w szkole łączą i świadczą o tym, że Hogwart to prawdziwy dom, a uczniowie i nauczyciele są rodziną, mimo wewnętrznych niesnasek - mówiła Margasińska.

A jaki wpływ na życie Harry’ego mają potrawy przygotowywane przez Molly Wesley i wspólne posiłki z jej rodziną? Jak przygotowywane są śniadania jedzone w Hogwarcie i które z tych posiłków da się zrobić w rzeczywistości? Czym jeszcze zaskakuje nas hogwartowa kuchnia? Zapraszamy do wysłuchania nagrania całej rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Maja Margasińska (pisarka)

Data audycji: 2.07.2017

Godzina audycji: 15.10

kd/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kamila Szczawińska. Modelka, która miesza w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2016 10:00
- Kuchnia na dobre stała się moim domem, kiedy na świecie pojawiły się dzieci. Zaczęłam przywiązywać wagę do tego, co i jak jemy - opowiada modelka Kamila Szczawińska, która swoje kulinarne doświadczenia opisała w książce "Kuchnia dla całej rodziny".
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Agnieszka Osiecka? Nie była slow food"

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2017 12:20
- Do jedzenia, jak i do życia, Agnieszka Osiecka podchodziła pragmatycznie. Mało jest w jej tekstach opowieści o tym, jak to danie natchnęło ją do tworzenia albo zmieniło jej życie. Raczej była "barowa" i "na szybko" - opowiada dziennikarka i pisarka Karolina Feldberg-Sendecka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sabrina Ghayour: Bliski Wschód smakuje prosto i skromnie

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2017 15:09
- Sirocco to wiatr na Saharze, który oddaje mój styl gotowania. Używam wschodnich składników, ale w zachodnim stylu. Nie lubię jednak określenia "kuchnia fusion", bo uważam, że jest ono nieprecyzyjne - twierdzi Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu".
rozwiń zwiń