X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
Audio
  • Rola kulinariów w "Twin Peaks" - rozmowa z Marcinem Radomskim (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
Double R Diner, restauracja, która stała się jednym z bohaterów serialu Miasteczko Twin Peaks, istnieje do dzisiaj
Double R Diner, restauracja, która stała się jednym z "bohaterów" serialu "Miasteczko Twin Peaks", istnieje do dzisiajFoto: Shutterstock.com/GagliardiImages

hobbit pap 1200.jpg
Kuchnia Śródziemia, czyli przytyj z hobbitami

Jak wymieniał, w "Twin Peaks" są trzy kulinarne frykasy, którymi raczą się główni bohaterowie: kawa w plastikowym kubku, placek wiśniowy i donuty. - Każdy z nich definiuje częściowo bohaterów filmu, na przykład agent Cooper, pojawiający się z kawą, ubiera się na czarno - opisuje gość Beaty Kwiatkowskiej.

W audycji mówiliśmy także o kulisach kręcenia samego serialu - zarówno odsłony sprzed 26 lat, jak i tej najnowszej, która startuje na polskich ekranach 22 maja. - Miasteczko Twin Peaks nie istnieje, dlatego odcinki nagrywano niedaleko Seattle. Restauracja, do której chodzili bohaterowie wciąż jest otwarta, choć oczywiście zmieniono w niej już wystrój - tłumaczył Radomski.

W programie sprawdziliśmy także, co jadł David Lynch, kiedy był w Łodzi, jak swoją kawę przyrządzał agent Dale Cooper i dlaczego w nowej odsłonie serialu nie pojawi się polski aktor Kuba Gierszał.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Marcin Radomski (dziennikarz filmowy)

Data audycji: 7.05.2017

Godzina audycji: 15.10

kd/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dookoła świata w poszukiwaniu przepisu na idealny chleb

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2017 14:04
W poszukiwaniu przepisu na chleb idealny zjeździła kawał świata: w Stambule nauczyła się robić bajgle, od Francuzów podpatrzyła przepis na bostock, czyli czerstwą drożdżówkę. W San Francisco pracowała zaś jako… piekarz. - To miasto przez niektórych nazywane jest światową stolicą chleba. Chyba w żadnym innym miejscu na świecie nie ma tylu piekarzy - mówiła Monika Walecka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2017 15:32
Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzegorz Łapanowski: nie robi się z talerza bizancjum!

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2017 11:30
- W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski.
rozwiń zwiń