X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Miłość, śmierć i jedzenie. Szekspir od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2017 18:24
William Szekspir słynął ze słabości do deserów. W jego sztukach pojawia się około dwóch tysięcy odniesień do kulinariów, a słowo uczta pada blisko 100 razy.
Audio
Komedia Sen nocy letniej przedstawia świat wyobraźni i mitologii, nawiązuje do Oberona i Tytanii. Niektóre wątki mogą jednak być zaczerpnięte z Metamorfoz Owidiusza, którymi Szekspir zajmował się jeszcze w czasach swojej edukacji. Na zdj. obraz Oberon i Tytania, autor: Joseph Noel Paton.
Komedia "Sen nocy letniej" przedstawia świat wyobraźni i mitologii, nawiązuje do "Oberona i Tytanii". Niektóre wątki mogą jednak być zaczerpnięte z Metamorfoz Owidiusza, którymi Szekspir zajmował się jeszcze w czasach swojej edukacji. Na zdj. obraz "Oberon i Tytania", autor: Joseph Noel Paton. Foto: Wikipedia Commons/Public domain

O ile o jedzeniu mówi się często, to jak przyznaje gość Czwórki, nie znajdziemy w dziełach Szekspira przepisów ani szczegółowych opisów zjadanych czy przygotowywanych potraw.

- Szekspir jest tak tłumaczony na język polski, by charakter tekstu był bardziej intelektualny, dlatego czytając oryginał zauważamy rzeczy, których tłumacze nie wybili. Rok temu w czasie obchodów 400-lecia śmierci pisarza w wielu kawiarniach i restauracjach w Londynie serwowano takie potrawy jak pierożki z kwiatami czy napoje owocowo-warzywne niczym ze "Snu nocy letniej" - opowiada Maja Margasińska.

Jak smakuje czarci rosół, który serwowały czarownice w Makbecie? Czy jedzenie u Szekspira bywa symboliczne? O tym mówimy więcej w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Maja Margasińska (miłośniczka literatury)

Data emisji: 20.08.2017

Godzina emisji: 15.15

sm/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Paryż może poczekać". Film, który chce się zjeść

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 13:00
- "Paryż może poczekać" to film-przewodnik po Francji. Nie tylko pieknie wygląda, ale też smakuje, a nawet uderza do głowy - ocenia dziennikarka filmowa Małgorzata Czop.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zły. Bohater, na którego czekała Warszawa

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2017 16:20
- Dał jej superbohatera. To tytułowa postać ze "Złego" - powieści, którą Leopold Tyrmand zadedykował mieszkańcom Warszawy - opowiada Marcel Woźniak, autor biografii pisarza.
rozwiń zwiń