X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Archeologia kulinarna. Nasze łakomstwo napędza świat

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2019 16:30
- Głód i sytość są zapisane w naszych genach, a wybór tego, co nam smakuje, odbywa się w głowie - wyjaśnia Adrianna Stawska-Ostaszewska.
Audio
  • Historia łakomstwa i kulinarnych gustów (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Brazhyk/Shutterstock.com

Czytaj także
ramen pałeczki japonia 1200.jpg
Podróż śladami Ramenu. Jaki jest rodowód rosołu z Azji?

W książce "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, w trakcie której poznajemy m.in. kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. - Przyjęliśmy, że człowiek pierwotny był łowcą, którego przed wszelkimi chorobami ratowało surowe mięso. Tymczasem archeologia i antropologia mówią coś innego - tłumaczy gość Czwórki. - Nasze niezbyt mocne zęby nie świadczą o tym, żeby nasi przodkowie wgryzali się w steki, a stosunkowo krótki przewód pokarmowy wskazuje na to, że jesteśmy potomkami kucharzy. Że wyrośliśmy na tym, co ugotowane - dodaje.

Gość Czwórki tłumaczy także na czym polega archeologia kulinarna, jaką rolę w średniowieczu odgrywały słodycze i kiedy martwa natura stała się naturą smaczną.

W audycji także rozmowa z Martą Gessler o Targach Książki Kulinarnej - SZCZEGÓŁY >>>


***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Adrianna Stawska-Ostaszewska (autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa)

Data emisji: 14.07.2019

Godzina emisji: 13.30

kul/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przy wspólnym stole z Mariną Abramović

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2019 09:45
Wielokrotnie zasiadała do stołu. Czasem wyłącznie po to, by wymienić spojrzenie. W "Sztuce jedzenia" rozmawialiśmy o potrawach w pracach Mariny Abramović.
rozwiń zwiń