Przy wspólnym stole z Mariną Abramović

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2019 09:45
Wielokrotnie zasiadała do stołu. Czasem wyłącznie po to, by wymienić spojrzenie. W "Sztuce jedzenia" rozmawialiśmy o potrawach w pracach Mariny Abramović.
Audio
  • Historyk sztuki Bogusław Deptuła komentuje kulinarne wątki w sztuce Mariny Abramović (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Do czysta - wystawa Mariny Abramović w Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu
"Do czysta" - wystawa Mariny Abramović w Centrum Sztuki Współczesnej w ToruniuFoto: Apolonia Cichocka

W Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu trwa obszerna wystawa jej twórczości. Oprócz filmów dokumentujących jej działania performatywne znalazło się także jedzenie. Chleb, miód, wino, owoce i warzywa. Dużą rolę w - o czym możemy się przekonać odwiedzając wystawę - pełniły w jej życiu także rytuały związane z przygotowywaniem posiłków oraz sama przestrzeń kuchenna.

Kuchnię swojej babci nazwała "centrum wszechświata", jest autorką "duchowej książki kucharskiej", na jednym z przedstawień na wzór św. Katarzyny ze Sieny unosiła się nad klasztorną kuchnią. - Artysta, dla którego głównym narzędziem pracy jest ciało, nie może być obojętny na jedzenie - komentował Bogusław Deptuła, historyk sztuki.

Jesteśmy tym, co jemy. Abramović wyniosła sztukę jedzenia do rangi poezji Bogusław Deptuła

Jedna z instalacji Mariny Abramović, które można zobaczyć w ramach wystawy  "Do czysta" w Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu Jedna z instalacji Mariny Abramović, które można zobaczyć w ramach wystawy "Do czysta" w Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu/fot. Apolonia Cichocka

Kuchnia jest azylem. W jej pracach to metafora domu, rodzinnego ciepła Bogusław Deptuła

- W jej przypadku wykorzystanie jedzenie nie było równe wyłącznie konsumpcji. Z jego pomocą, czasem w bardzo brutalny sposób starała się zwrócić uwagę na to, co aktualnie dzieje się na świecie. To często były przeżycia graniczne, katarktyczne, ale od tego właśnie jest sztuka - tłumaczył gość Czwórki zwracając uwagę, na to w jaki sposób jej działania artystyczne nawiązywały do bałkańskiego pochodzenia artystki, doświadczenia komunizmu i wojny.

Jedna z instalacji Mariny Abramović, które można zobaczyć w ramach wystawy  "Do czysta" w Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu Jedna z instalacji Mariny Abramović, które można zobaczyć w ramach wystawy "Do czysta" w Centrum Sztuki Współczesnej w Toruniu/fot. Apolonia Cichocka

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy, w której razem z gościem "Sztuki jedzenia", historykiem sztuki Bogusławem Deptułą komentowaliśmy działania twórcze "artystki obecnej". W audycji znalazł się także zapis rozmowy autorki wystawy "Do czysta", w której opowiada o założeniach swoich prac i artystycznych manifestach, które wyrażała za pomocą sztuki performatywnej.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Bogusław Deptuła (historyk sztuki, autor książki "Literatura od kuchni")

Data emisji: 7.04.2019

Godzina emisji: 13.07

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czy w muzyce można odnaleźć wątki kulinarne?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2019 13:06
Opera Rara ze Smakiem to cykl wydarzeń organizowanych w ramach krakowskiego festiwalu operowego. Związków między sztukami pięknymi i kulinariami nie brakuje.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karolina Jonderko: na świat patrzę w kadrach

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2019 13:58
- Dla mnie życie i pasja są na tej samej szali - zdradza w Czwórce fotografka Karolina Jonderko. - Każdy projekt, którego się podjęłam powstawał w skrajnie inny sposób - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Henry Moore - buntownik, rzeźbiarz, architekt otoczenia

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2019 16:10
Po ponad 20 latach prace klasyka nowoczesnej rzeźby powróciły do Krakowa. W tamtejszym Muzeum Narodowym rozpoczęła się niezwykła wystawa-spacer "Moc natury. Henry Moore w Polsce".
rozwiń zwiń