Jak smakują romanse Jane Austen?

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2019 16:00
Prekursorka nowoczesnej powieści realistycznej jak nikt pisała o miłości. Jej książki wyróżniają się celną obserwacją psychologiczną, ironicznym humorem demaskującym obłudę w sferze uczuciowo-moralnej oraz niezłą kuchnią.
Audio
  • Bez dumy i bez uprzedzenia gotujemy z Jane Austen (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Oliver Denker/Shutterstock.com

- W książkach Jane Austen nie ma bezpośrednich wskazówek dotyczących tego, co działo się na kuchennym zapleczu. Ale można się z nich dowiedzieć, że bohaterowie zajadają się konfiturą morelową lub śliwkami w cukrze i że słodkości mogą pełnić funkcję "przekupną" - opowiada Maja Margasińska.

Sezonowe smaki i zapachy z epoki georgiańskiej

Więcej o zwyczajach kulinarnych, które obowiązywały w epoce georgiańskiej można dowiedzieć się z "Książki kucharskiej Jane Austen" autorstwa

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Maja Margasińska (autorka bloga "Facetka od kultury")

Data emisji: 20.09.2019

Godzina emisji: 13.15

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce"

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2018 10:40
- Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek.   
rozwiń zwiń

Czytaj także

Luciano Pavarotti - kochał operę i włoską pastę

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2019 14:40
- Luciano Pavarotti pochodził z Modeny, z regionu Emilia-Romania, który uchodzi za kulinarne serce Włoch. Był miłośnikiem makaronów, ale tych najprostszych. Dostępnych dla wszystkich - opowiada krytyczka filmowa i italianistka Anna Osmólska-Mętrak.
rozwiń zwiń