X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Nienasycone. Frida Kahlo i inne artystki od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2019 15:30
14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów znalazło się w książce "Nienasycone". To wielka kulinarna podróż przez kraje i epoki, ale też opowieść o apetycie na wolność, sztukę, sławę i... tort czekoladowy.
Audio
  • O książce "Nienasycone" - wielkie kobiety i wyrafinowane przepisy (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Pamiątki z Fridą Kahlo w Meksyku
Pamiątki z Fridą Kahlo w MeksykuFoto: Anna Sulencka2/Shutterstock.com

Czytaj także
królewna śnieżka 1200.jpg
Trucizna w kulturze. Od Królewny Śnieżki aż po smog

Jedzenie jako medium

Autorkami tego wydawnictwa są Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Pérès. - Poznałyśmy się na sesji zdjęciowej i zamarzyłyśmy o stworzeniu artystycznego projektu, który mogłybyśmy realizować po godzinach - opowiada Pérès. A Gjengedal dodaje, że jedzenie to medium, które przekazuje wiedzę o świecie.

Nienasycone, czyli głodne życia

Dziewczyny wybrały czternaście sławnych, twórczych i silnych kobiet i postanowiły poznać je bliżej poprzez potrawy, które mogłyby znaleźć się na ich stołach. - Nasze bohaterki często miewały w życiu pod górkę. Musiały stawiać czoła presji społecznej, musiały dokonywać trudnych wyborów - opowiadają. 

Gotowanie dla Kahlo


Czytaj także
jane austen 1200.jpg
Jak smakują romanse Jane Austen?

Na wysmakowanych zdjęciach autorki wcielają się w role postaci takich jak Maria Antonina, Frida Kahlo, Coco Chanel czy Sophia Loren i do każdej z nich dobierają po kilka przepisów w odpowiednim stylu. - Frida Kahlo zafascynowała nas życiorysem i sztuką. Była silna i kolorowa. Tworząc przepisy, myślałyśmy, co mogłybyśmy jej ugotować. Na przykład przekąski, które pasowałyby do rumu - dodają autorki.

Jakie jeszcze są wielkie artystki "od kuchni"? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Goście: Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès (autorki książki "Nienasycone")

Data emisji: 15.12.2019

Godzina emisji: 13.15

kul/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2017 15:15
- W tej literaturze najbardziej odpowiada mi merytoryka kulinarna. Można na przykład dowiedzieć się, jak funkcjonuje restauracja, lub co to jest "mise en place" - mówi w Czwórce o prozie Toma Hillenbrand'a autor komiksów Mateusz Szlachtycz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co by jadł Mały Książę? Może pączki z różą?

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2019 11:15
- "Mały Książę" to na pewno bardzo ważna książka, którą każdy powinien przeczytać i jestem za tym, żeby ją czytać - mówi Maja Margasińska, znawczyni literatury. - Co ciekawe żaden z bohaterów książek Antoine'a de Saint-Exupéry'ego nie je - dodaje. 
rozwiń zwiń