Nienasycone. Frida Kahlo i inne artystki od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2019 15:30
14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów znalazło się w książce "Nienasycone". To wielka kulinarna podróż przez kraje i epoki, ale też opowieść o apetycie na wolność, sztukę, sławę i... tort czekoladowy.
Audio
  • O książce "Nienasycone" - wielkie kobiety i wyrafinowane przepisy (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Pamiątki z Fridą Kahlo w Meksyku
Pamiątki z Fridą Kahlo w MeksykuFoto: Anna Sulencka2/Shutterstock.com

Czytaj także
królewna śnieżka 1200.jpg
Trucizna w kulturze. Od Królewny Śnieżki aż po smog

Jedzenie jako medium

Autorkami tego wydawnictwa są Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Pérès. - Poznałyśmy się na sesji zdjęciowej i zamarzyłyśmy o stworzeniu artystycznego projektu, który mogłybyśmy realizować po godzinach - opowiada Pérès. A Gjengedal dodaje, że jedzenie to medium, które przekazuje wiedzę o świecie.

Nienasycone, czyli głodne życia

Dziewczyny wybrały czternaście sławnych, twórczych i silnych kobiet i postanowiły poznać je bliżej poprzez potrawy, które mogłyby znaleźć się na ich stołach. - Nasze bohaterki często miewały w życiu pod górkę. Musiały stawiać czoła presji społecznej, musiały dokonywać trudnych wyborów - opowiadają. 

Gotowanie dla Kahlo


Czytaj także
jane austen 1200.jpg
Jak smakują romanse Jane Austen?

Na wysmakowanych zdjęciach autorki wcielają się w role postaci takich jak Maria Antonina, Frida Kahlo, Coco Chanel czy Sophia Loren i do każdej z nich dobierają po kilka przepisów w odpowiednim stylu. - Frida Kahlo zafascynowała nas życiorysem i sztuką. Była silna i kolorowa. Tworząc przepisy, myślałyśmy, co mogłybyśmy jej ugotować. Na przykład przekąski, które pasowałyby do rumu - dodają autorki.

Jakie jeszcze są wielkie artystki "od kuchni"? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Goście: Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès (autorki książki "Nienasycone")

Data emisji: 15.12.2019

Godzina emisji: 13.15

kul/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2017 15:15
- W tej literaturze najbardziej odpowiada mi merytoryka kulinarna. Można na przykład dowiedzieć się, jak funkcjonuje restauracja, lub co to jest "mise en place" - mówi w Czwórce o prozie Toma Hillenbrand'a autor komiksów Mateusz Szlachtycz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co by jadł Mały Książę? Może pączki z różą?

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2019 11:15
- "Mały Książę" to na pewno bardzo ważna książka, którą każdy powinien przeczytać i jestem za tym, żeby ją czytać - mówi Maja Margasińska, znawczyni literatury. - Co ciekawe żaden z bohaterów książek Antoine'a de Saint-Exupéry'ego nie je - dodaje. 
rozwiń zwiń