Co jadał Jan III Sobieski? Co słała mu Marysieńka?

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2019 14:48
- Jan III Sobieski był wielkim smakoszem - mówi Adrian Ordakowski, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. - Teraz badamy jego korespondencję z Marysieńką, w których jest niewiele kulinarnych fragmentów, ale są to bardzo smakowite kąski - dodaje. 
Audio
  • Adrian Ordakowski, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie opowiada o królewskich smakołykach (Sztuka jedzenia/Czwórka)
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: RPBaiao/Shutterstock.com

Rzym 1200 free.jpg
Kultura i kulinaria są we Włoszech nierozłączne

Jan III Sobieski zasłynął jako mecenas kultury, swoją opieką otaczał artystów. Jego dwór wyróżniał się dostatkiem. Na obiad, jak ustalił Zygmunt Gloger podawano "33 półmisków wielkich, 12 lub 13 mniejszych, a na śniadanie i na wieczerzę po 13. Usługiwało 12 paziów ze szlachty". Sobieski lubił uczty, toteż dbał o dobrych kucharzy i konfiturników, o których nie było wówczas łatwo.

- Dziś w pałacu można posmakować barokowych smakołyków - podczas warsztatów. Staramy się odtwarzać dawne receptury. Skupiamy się na tym, co mógł jeść sam król - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej. 

Za Jana III Sobieskiego kulinaria bywały prezentami. O smakowite przesyłki król podczas wojennych wypraw prosił też Marię Kazimierę. - Prosił np. konfitury czyli tzw. frukta. Były nie tylko smaczne, ale miały właściwości medyczne, bardzo pożądane w tamtym czasie - zdradza Adrian Ordakowski. - Innym razem o pomarańcze, kasztany czy cytryny - dodaje. 

Czytaj także
myszka miki 1200.jpg
Animowane jedzenie. Czy Disney jest smaczny?

Ze względu na to, że król z natury był flegmatykiem w jego diecie nie zalecano ryb, które wychładzają organizm. W okresie postów otrzymywał dyspensę, by wzmacniać organizm ciepłym, suchym i rozgrzewającym mięsem. Dań z ryb nie szczędził jednak swoim gościom. Co jeszcze serwowano na królewskich ucztach i czy wszystko na stole nadawało się do zjedzenia? Co w królewskim jadłospisie zmieniło się od czasów Jagiellonów? Czy pojawienie się na nieboskłonie nazwy "Tarcza Sobieskiego" można jakoś powiązać z kulinariami? O tym m.in. Beata Kwiatkowska rozmawiała ze swoim gościem. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Adrian Ordakowski (edukator kulinarny, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)

Materiał: Mateusz Gołębiewski

Data emisji: 6.01.2018

Godzina emisji: 13.07

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Starcie ze smakiem: jedzenie może być patriotyczne?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2017 17:30
Ostatnio zwiększyło się zainteresowanie polskich konsumentów lokalnymi produktami spożywczymi. Jednocześnie w jadłospisie Polaków dominuje kuchnia włoska, francuska i japońska. A jaka jest nowoczesna kuchnia polska? I czym się przejawia kulinarny patriotyzm? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Caryca, królowa polskiej kuchni - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2018 09:30
W XIX wieku zrewolucjonizowała podejście Polaków do gotowania. Zaproponowała obiadowe propozycje na każdy dzień roku. Czy z przepisów Ćwierczakiewiczowej możemy korzystać i dziś?
rozwiń zwiń