Tożsamość w smaku. O kinie koreańskim

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2021 16:00
Od piątku w kinach, od dawna w sklepach. - Minari to niezwykła roślina, która rośnie tam, gdzie się ją zasieje. Mówi, się że to pietruszka japońska, dodatek niezbędny w koreańskiej kuchni, zwłaszcza do robienia kimchi - opowiada Iza Wierzbińska z Best Filmu, dystrybutora filmu "Minari".  
Kadr z filmu Minari w reżyserii Lee Isaaca Chunga
Kadr z filmu "Minari" w reżyserii Lee Isaaca ChungaFoto: mat. promocyjne


Sprawdź także
kimchi kiszonki Shutterstock 1200.jpg
Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy

Dzieciństwo w kimchi

Film w reżyserii Amerykanina o koreańskich korzeniach - Lee Isaaka Chunga - to zaskakująca i zawadiacka, a jednocześnie pełna czułości, uniwersalna opowieść o delikatnej sztuce zapuszczania nowych korzeni, która wymaga czasu, cierpliwości i pokory. - Wytrzymałe zioło minari jest trafną metaforą historii rodziny emigrantów z Korei, która chce zapuścić korzenie w Stanach Zjednoczonych - opowiada gość Czwórki. - Ale mimo ogromnej chęci, każdy z członków rodziny odczuwa tęsknotę za tym, co koreańskie.

Posłuchaj
05:38 CZWÓRKA Sztuka jedzenia - minari 23.05.2021.mp3 "Minari" - tęsknota za smakami z dzieciństwa (Sztuka jedzenia/Czwórka)

Jak cię ktoś kocha, to cię nakarmi. I "Minari" też jest o tym, zwłaszcza jeśli przyjrzymy się babci Soonji Iza Wierzbińska

Minari pojawia się w momencie przyjazdu babci Soonji do Arkansas, która jako pierwsza sadzi tę roślinę na farmie. - Soonjia jest cudowna, nie kryguje się amerykańskim blichtrem Nic dziwnego, że Amerykańska Akademia Filmowa postanowiła nagrodzić Oscarem Yuh-jung Youn za tę właśnie kreacje - dodaje Iza Wierzbińska.

MINARI ZWIASTUN | dobrastronafilmu

Sprawdź także
PARASITE 1200.jpg
"Parasite". Co oscarowy film mówi o Korei Południowej?

Podziały społeczne w azjatyckiej kuchni 

Choć kultura kulinarna w Azji jest na bardzo wysokim poziomie, to wielu mieszkańców, nie ma nawet w domu kuchni. - Twórcy filmowi z tej części świata często odnoszą się w swoich filmach do wątków kulinarnych, żeby poprzez jedzenie opowiedzieć więcej o miejscu, z którego pochodzą - wyjaśnia dziennikarz filmowy Rafał Pawłowski. To zjawisko jest szczególnie zauważalne w kinematografii koreańskiej. M.in. dlatego, że w połowie lat 90. Korea podjęła decyzję o otwarciu się na świat, ale przy zachowaniu własnej tradycji. Stąd promocja lokalnej kuchni w filmach i otwieranie restauracji koreańskich na całym świecie.

Posłuchaj
08:26 CZWÓRKA Sztuka jedzenia - azja 23.05.2021.mp3 Jak smakuje kino Azji? (Sztuka jedzenia/Czwórka)

W "Parasite" wraz ze zmianą statusu społecznego bohaterów, zmienia się ich status kulinarny. Z osób stołujących się w jadłodajniach dla biedoty awansują do grona tych, którym się gotuje Rafał Pawłowski

Świat zachwyca się tymi produkcjami, są one tez doceniane przez samych Koreańczyków. - W ostatnich latach największymi przebojami były "Le Grand Chief" i "Kimchi Battle", czyli filmy przypominające trochę nasze programy kulinarne. Przy czym te pojedynki toczyły się nie między uczestnikami show, tylko między reprezentantami różnych pokoleń kucharzy - dodaje gość Czwórki.

Le Grand Chef 2: Kimchi Battle (2010) / KoreanFilmBiz KoBiz

 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Iza Wierzbińska (Best Film), Rafał Pawłowski (krytyk filmowy)

Data emisji: 23.05.2021

Godzina emisji: 13.16

kul

Czytaj także

Trevor Graham: jedzeniem opowiadam o historii świata

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 11:10
- Majonez może być pełnoprawnym bohaterem filmu, a hummus przyczynić się do wojny - przekonuje reżyser Trevor Graham, jeden z gości tegorocznej edycji festiwalu Transatlantyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy w kuchni można zmieniać świat na lepsze?

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2019 17:00
Bohaterki filmu "Boginie jedzenia" nie mają co do tego wątpliwości - gastronomia jest platformą komunikacji z innymi, daje możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także rozwoju lokalnego biznesu. Wtóruje im w tym Maya Gallus, reżyserka filmu "The Heat: A Kitchen (R)evolution".
rozwiń zwiń