Czytamy 12 minut dziennie. Jesteśmy drudzy w Europie

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 14:40
World Economic Forum opublikowało wyniki badań czytelnictwa wśród osób w wieku od 20 do 74 lat. Okazuje się, że Polska w tym zestawieniu znajduje się w ścisłej czołówce.
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: Shutterstock/Jure Divich

Badanie przeprowadzono w 15 krajach Unii Europejskiej w latach 2008 - 2015. W kwietniu tego roku World Economic Forum zaprezentowało badanie oparte na nieco innej metodologii. Naukowcy sprawdzili bowiem średni czas spędzony na czytaniu książek w 15 krajach Unii Europejskiej. Okazało się, że najlepiej wypadli Estończycy, którzy czytają 13 minut dziennie. Polska zajęła 2. miejsce ex aequo z Finlandią i czasem 12 minut. Najgorzej wypadła Francja (2 min), dalej - Rumunia, Włochy, Austria (po 5 min). O szczegółach badań opowiemy tuż po 7.35. 

Wcześniej w audycji zajmiemy się tematem mięsa, które powstaje bez zabijania zwierząt. Coraz więcej firm interesuje się tym konceptem. "Czyste mięso", a więc takie, które powstaje bez uboju żywych stworzeń, to nie science fiction, ale bardzo rzeczywista wizja najbliższej przyszłości.

W "Pierwsze słyszę" nie zabraknie też wiadomości ze świata sportu, kultury oraz przeglądu prasy. Po 8.30 odwiedzą nas też goście: Kamil Natil i Rafał Myśliński ekipa Suchara Codziennego, opowiedzą o książce "Sucharbook". 

Na audycję z cyklu "Pierwsze słyszę" we wtorek (25.08) o 7.05. zaprasza Kamil Jasieński. 

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka książki
Czytaj także

Historia w białych rękawiczkach. Prawa kobiet w międzywojniu

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2018 15:57
- Całe dwudziestolecie to okres ogromnej hipokryzji i zakłamania. Przestępczość seksualna po I wojnie, w trakcie której mogło dojść do moralnego rozprężenia, wcale nie maleje - mówił autor "Epoki milczenia", historyk Kamil Janicki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Ugotuj mi tato" - przewodnik dla ojców po świecie kuchennej magii

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2018 15:58
"Ugotuj mi tato" to wspólny projekt zawodowego kucharza Tomasza Jakubiaka i profesjonalnej niani Joanny Jakubiak. Razem stworzyli kuchenny przewodnik nawet dla tych, którzy potrafią przygotować wyłącznie jajecznicę.
rozwiń zwiń