X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kulinarna gwiazda XIX wieku

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2017 17:00
Znana z ciętego języka i uszczypliwych uwag, w teatrach zajadała się czekoladkami i kąśliwie komentowała grę aktorów. - Lucyna Ćwierczakiewiczowa jako pierwsza zaczęła uczyć Polaków gotować. Gdyby żyła dziś, byłaby królową internetu - mówi dziennikarka i blogerka Monika Kucia.
Audio
  • Restaurator Marcin Kręglicki gotuje według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej (Klucz kulturowy/Czwórka)
  • Lucyna Ćwierczakiewiczowa - "master chef" XIX wieku (Klucz kulturowy/Czwórka)
Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Lucyna ĆwierczakiewiczowaFoto: Zdjęcie opublikowane w czasopiśmie "Biesiada Literacka", 1901/źr. Wikimedia.commons

Jej książki kucharskie i poradniki o prowadzeniu domu biły rekordy popularności i były bardziej rozchwytywane niż dzieła Słowackiego czy Mickiewicza. - O ''365 obiadach za 5 złotych'' mówiło się, że to kulinarna biblia XIX wieku. Może trudno sobie to wyobrazić, ale niektóre z tych tytułów wydaje się do dziś - opowiada gość Czwórki. 

Monika Kucia Lucyna Ćwierczakiewiczowa zrobiła w Polsce to, co 100 lat później Julia Child w Ameryce. O podstawowych technikach kulinarnych mówiła bezpretensjonalnie. I testowała wszystkie przepisy, zanim opublikowała je w książce

Lucyna Ćwierczakiewiczowa żyła niekonwencjonalnie jak na swoje czasy. I tak też pisała. - Krótko, zwięźle i na temat. "Oczyścić, ściągnąć skórę, wyjąć kość grzbietową, rozpłaszczyć na deseczce nożem". Lubię jej styl za jasny komunikat i konkret - mówi Monika Kucia. 

Ćwierczakiewiczowa prowadziła także salon, w którym podejmowała gości daniami przez siebie przygotowanymi. W "Kluczu kulturowym" sprawdzamy m.in., co im serwowała, dlaczego smażyła frytki na łoju i w jaki sposób określała twórczość Elizy Orzeszkowej.

***

Tytuł audycji: Klucz Kulturowy

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Gość: Monika Kucia (dziennikarka, kuratorka kulinarna, autorka bloga "Siała baba mak")

Data emisji: 25.02.2017

Godzina emisji: 15.15

kul/pg


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kulinarna rewolucja. Polak w kuchni... czuje się jak w domu!

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2015 15:50
- Polacy już nie tylko smakują świat w trakcie egzotycznych podróży, ale też sami coraz chętniej gotują - przekonuje Jakub Mielniczuk z Cook Up.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Kraina Sosny". Blog, który zaczął się od surowego ciasta

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2016 15:50
- Zaczęło się od pomagania mamie. Mieszałem składniki, robiłem kremy. Przy czym zawsze musiałem wylizać miskę do czysta, albo zjeść trochę surowego ciasta - mówi Marcin Sosnowski, autor bloga kulinarnego "Kraina Sosny".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kamila Szczawińska. Modelka, która miesza w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2016 10:00
- Kuchnia na dobre stała się moim domem, kiedy na świecie pojawiły się dzieci. Zaczęłam przywiązywać wagę do tego, co i jak jemy - opowiada modelka Kamila Szczawińska, która swoje kulinarne doświadczenia opisała w książce "Kuchnia dla całej rodziny".
rozwiń zwiń