Gotuj! Piecz! To poprawia nastrój!

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2020 08:01
Czas w domu możemy wykorzystać w różnoraki sposób. Porządki, seriale, czytanie, ale możemy też piec i gotować. Jak udowadniają naukowcy, to poprawia nastrój. 
Audio
  • W jaki sposób gotowanie i pieczenie może poprawić nasz nastrój? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Rawpixel.comansharphoto/shutterstock.com

Z badań nowozelandzkich naukowców wynika, że nawet jeśli zdarzy nam się ugotować coś raz w tygodniu, to dobry humor będzie nam dopisywał przez kilka dni. 


jedzenie street food kuchnia 1200.jpg
Ghost kitchens. Czy "kuchnie w chmurze" uratują gastronomię?

Eksperci z University of Otago "pod lupę" wzięli 658 studentów. Poprosili ich, by przez 13 dni prowadzili dziennik, w którym będą spisywali swe aktywności oraz aktywności jakie im towarzyszyły. Okazało się, że, gdy żacy pisali o pieczeniu i gotowaniu, to pisali też o poprawie nastroju. Dodatkowo lepszy humor utrzymywał się również następnego dnia, a u niektórych nawet dłużej. 

- Podczas gotowania musimy dać z siebie dobre emocje, bo po prostu nie wyjdzie, przepis się nie uda - podkreśla Ania Nowak, z bloga Cooka. - Jeśli, podczas gotowania, nie mamy czystej głowy, to składniki nie łączą się się tak fajnie. Nie wiem na czym dokładnie to polega, ale tak jest - dodaje. 

Anna Nowak zauważyła, że w obecnej sytuacji, gdy zostajemy w domu, wiele gwiazd i celebrytów szuka ukojenia w gotowaniu. - Podchodzą do gotowania jako do odskoczni, do chwili ukojenia, która w efekcie daje radość ich bliskim - podkreśla rozmówczyni Weroniki Puszkar. 

Naukowcy z Nowej Zelandii uważają, że sekret dobrego nastroju związanego z gotowaniem i pieczeniem tkwi w tym, że te czynności pobudzają kreatywność. To daje nam poczucie, że robimy coś dobrego, rozwijamy się. 


kasza 1200 glow.jpg
Ekspresowy makaron, pyszna kasza - jak wykorzystać produkty, które mamy w domu?

Ania Nowak poleca, by sprawdzić jak to wszystko działa. W Czwórce podaje przepis na chlebek bananowy. 

5 dojrzałych bananów zgniatamy widelcem lub miksujemy. Dodajemy do tego jedno jajko, miksujemy. 1/3 kostki roztopionego, ostudzonego masła dolewamy do całości

W oddzielnym naczyniu mieszamy. 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka sody.

Łączymy obie części. Można dodać orzechy laskowe lub włoskie.

Chlebek pieczemy w keksówce, w piekarniku ustawionym na 160 stopniach. Czekamy aż urośnie i lekko zbrązowieje.


***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Weronika Puszkar

Data emisji: 26.03.2020

Godzina emisji: 8.13

pj/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak koronawirus wpływa na turystykę

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2020 09:56
Jeszcze w styczniu opinie branży turystycznej o tym, jak koronawirus wpłynie na sytuację w biznesie podróżniczym były umiarkowane, o tyle dziś już wiadomo, że sytuacja jest fatalna.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Spada emisja CO2, ale nie ma się z czego cieszyć

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2020 13:06
Pandemia koronawirusa obniżyła globalną emisję CO2. Eksperci prognozują jednak, że nie będzie to trend długotrwały, na dodatek powiększy on problem klimatyczny.
rozwiń zwiń