Wege w szpitalu - czy może wspomagać proces leczenia?

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2021 10:00
Hayek Hospital w Bejrucie, to pierwszy szpital na świecie, który całkowicie rezygnuje z karmienia pacjentów produktami zwierzęcymi. Władze placówki podjęły taką decyzję między innymi w oparciu o badania WHO, mówiące o negatywnym wpływie produktów zwierzęcych na zdrowie człowieka. To pierwsza tego typu inicjatywa na świecie.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/P Maxwell Photography

shutterstock_żywność etykieta 1200.jpg
Dieta "clean eating" podbija Stany, ale nie jest nowością

Z początkiem marca Hayek Hospital w Bejrucie wprowadził zupełnie nowe menu, na które składają się wyłącznie posiłki wegańskie. Do tego kroku szpital przygotowywał się przez ostatni rok. W trakcie okresu przejściowego pacjenci mogli wybierać pomiędzy daniami mięsnymi i bezmięsnymi. Jednocześnie była prowadzona akcja edukacyjna, w której pacjenci byli informowani o zaletach zbilansowanej diety roślinnej i zagrożeniach wynikających ze spożywania mięsa.


Posłuchaj
04:02 Czwórka/Pierwsze Słyszę - wege jedzenie w szpitalu 17.03.2021.mp3 Dieta wegańska w szpitalu (Pierwsze Słyszę/Czwórka)

 

Wyjaśniając swoją decyzję, władze placówki powołują się na opinię Światowej Organizacji Zdrowia, która klasyfikuje przetworzone mięso jako produkt rakotwórczy, więc, jak argumentują, jego serwowanie w szpitalu można porównać do rozdawania pacjentom paczek z papierosami.

- Myślę, że jest to wspaniały krok i życzę sobie i państwu, żeby takich działań było coraz więcej - mówi Joanna Lotkowska, dietetyczka i edukatorka żywieniowa fundacji ProVeg. - Bo bardzo istotne jest to, czym pacjenci w szpitalach są karmieni. Często są tam podawane dania ubogie w składniki odżywcze, często są to produkty odzwierzęce, w tym przetworzone mięso. Można powiedzieć, że taka dieta była przyczyną, dla której pacjenci znaleźli się w szpitalu, ponieważ spożycie przetworzonego mięsa wiąże się z ryzykiem rozwoju nowotworów.


shutterstock_wege 1200.jpg
Czy dieta planetarna może uratować Ziemię?

Czytaj także:


Co ciekawe, nowe menu obejmuje całą masę dań, których nie spodziewalibyśmy się zobaczyć wśród dań rekomendowanych przez lekarzy. Między innymi burgery i pizzę. - Nie wiem, co autorzy mieli na myśli, my od razu wyobrażamy sobie burgera ociekającego tłuszczem i z dużą ilością sosu. Myślę, że tutaj chodzi o opcję nieco zdrowszą - mówi dietetyk poradni "Z kaloriami na pieńku" Magdalena Czyrynda-Koleda. - W diecie wegańskiej taki burger jest przygotowywany z dodatkiem roślin strączkowych albo z dodatkiem buraka i kaszy, więc to będzie już opcja lżejsza. Taki burger może też być przygotowywany w piekarniku, a nie na patelni. Jeżeli chodzi o pizzę, w wersji wege może być ona zrobiona na spodzie kalafiorowym. Jeżeli te wegańskie pizze i burgery będą robione według tych zasad, a przede wszystkim dieta będzie odpowiednio zbilansowana, to myślę, że serwowanie niespecjalnie zdrowo kojarzonych dań będzie w porządku.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał przygotowała: Martyna Ogonek

Data emisji: 17.03.2021

Godzina emisji: 06.30

aw

Czytaj także

Warzywa i owoce dla zdrowia i życia

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2019 12:14
Jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie jest elementem zdrowej i zbilansowanej diety promowanej przez Instytut Żywnosci i Żywienia. Niestety tylko 20 procent Polaków spożywa je 2 razy dziennie. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chcesz schudnąć? Jedz makaron - nowe badania z USA

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 12:32
To świetna wiadomość dla wszystkich miłośników makaronu. Choć danie to nie cieszy się dobrą opinią wśród osób dbających o linię, naukowcy przekonują, że niesłusznie. Makaronu można, a nawet trzeba jeść całkiem sporo.
rozwiń zwiń