Tomasz Strzelczyk: trendy przychodzą i odchodzą, a prawdziwa kuchnia zostaje

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2021 13:04
"Oddasz fartucha" to jeden z najbardziej popularnych polskich kanałów kulinarnych w serwisie YouTube. Jego autor przekonuje nas do tradycyjnej kuchni polskiej, którą pamiętamy z dzieciństwa. Jego zdaniem nawet zupa mleczna z zacierkami może być przysmakiem.
Tomasz Strzelczyk, autor kanału Oddasz fartucha stawia na przepisy kuchni rodzinnej
Tomasz Strzelczyk, autor kanału "Oddasz fartucha" stawia na przepisy kuchni rodzinnejFoto: mat.pras.

Tomasz Strzelczyk na kanale opublikował już setki przepisów kulinarnych. Teraz wydał książkę "Facet w kuchni, czyli Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha", w której znajdziemy 100 przeróżnych receptur, w dodatku takich, których autor jeszcze nie prezentował.


Posłuchaj
09:50 czwórka pierwsze słyszę 24.11.2021.mp3 Tomasz Strzelczyk opowiada o przepisach, które prezentuje na swoim kanale i w książce (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

- Chciałem, żeby to było nie tylko to, co już widzowie widzieli, ale żeby to była niespodzianka - mówi Tomasz Strzelczyk. - W książce jest wiele przepisów, których nie ma na kanale i nie jestem pewien, czy tam się znajdą.

Sprawdź także:

Gdy Czwórkowy gość zakładał kanał kulinarny, nie miał przemyśleń, które by mu nakazywały iść w konkretnym kierunku. - Postanowiłem robić coś, co lubię, na czym się wychowałem, co znam z domu rodzinnego - podkreśla. Ta decyzja przyniosła mu sukces i milion subskrybentów kanału. - Zawsze ze smakiem zajadałem się domowym, prostymi obiadami. Postanowiłem, że to będzie dobra droga i chyba się udało - zdradza.

Ze swych młodzieńczych lat gość Kamila Jasieńskiego wspomina racuchy z jabłkami, rosół, bigos czy zupę mleczną na zacierkach. Przyznaje, że gotował od najmłodszych lat, choć to program Master Chef utwierdził go w przekonaniu, że robi to dobrze.

Dziś życie Tomasza Strzelczyka wypełnione jest gotowaniem, prasą kulinarną, książkami kucharskimi, programami o takiej tematyce.

- Moje życie związane jest z kuchnią i przepisami. Myślę o przepisach, jak je łączyć, jak je podkręcać - zdradza. - Nigdy nie publikuję nieprzetestowanego przepisu, nie chcę puścić czegoś, co jest niesprawdzone, nie chcę by ktokolwiek był zawiedziony - dodaje.
Gość Czwórki wiele lat mieszkał w Danii, stąd liczne duńskie przepisy na jego kanale. - Jest mnóstwo wspólnych elementów kuchni polskiej i duńskiej - opowiada. - Są też podobne przepisy, np. na pieczenie, omlety - zauważa.

W książce Tomasza Strzelczyka dominują potrawy mięsne, co może zadziwiać ze względu na obecne trendy, modę na diety wege.

- Ta książka bazuje na prawdziwej polskiej kuchni, którą znam. Trendy przychodzą i odchodzą, a prawdziwa kuchnia zostaje - podkreśla gość Czwórki. - Postanowiłem, że książka będzie przypomnieniem o tych smakach, na których się wychowaliśmy i na których Polska stoi - bigos, golonka, schabowy, pieczony boczek - tego nikt nie jest w stanie zapomnieć - dodaje. - U nas w kraju powinniśmy kultywować prawdziwą tradycyjną kuchnię - mówi z przekonaniem.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Tomasz Strzelczyk (autor kanału "Oddasz fartucha")

Data emisji: 24.11.2021

Godzina emisji: 8.14

pj

Czytaj także

Animafest opanowuje Gdańsk. Animacje to nie tylko filmy dla dzieci

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2021 11:10
Wybrane kina Gdańska od dziś goszczą Międzynarodowy Festiwal Animacji Animafest. To już 7. odsłona tego wydarzenia. W programie stałe punkty, wyczekiwane przez fanów, ale przede wszystkim najnowsze produkcje nagradzane w Sundance, Cannes czy Annecy - największych światowych festiwalach. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Google pokaże twojego psiaka jako bohatera malarskich dzieł

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2021 14:32
W internecie znajdziesz teraz sobowtóra swojego zwierzaka wśród portretów czworonogów na obrazach sprzed wieków. Wszystko w apce Pet Portraits, czyli zwierzęcej odmianie Art Selfie. 
rozwiń zwiń