Balkon - pomidorowa dżungla, czy miejsce na stolik kawowy?

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2018 08:30
- Na każdym balkonie można stworzyć ogródek, chodzi o odpowiednią organizację i optymalizację tej przestrzeni - mówi Basia Chronowska-Cholewa autorką książki "Wyhoduj i zjedz". - Każda przestrzeń się nadaje, trzeba tylko odpowiedzieć sobie, co jest dla nas ważne na balkonie - dodaje. 
Audio
  • Basia Chronowska-Cholewa opowiada o balkonowych uprawach i ogrodach (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pranch/Czwórka

- Musimy decydować czy chcemy 3 nowe doniczki, czy miejsce na krzesełko i mały stolik by wypić kawę i przeczytać książkę. Trzeba sobie na te pytania odpowiedzieć na początku sezonu, a nie w sierpniu - mówi gość Czwórki. - Moje balkony, jak większości osób, to przestrzeń zorganizowana od wiosny do jesieni, w zimie lepiej tam nie zaglądać - dodaje ze śmiechem. 

Balkonowy ogrodnik przede wszystkim powinien sobie odpowiedzieć na pytanie, co lubi. Wtedy zasadzić albo pomidory, albo zioła, sałaty, jadalne kwiaty. - Gatunków pomidorów jest niesamowita ilość żółte, niebieskie, w paski - opowiada gość "Najlepszego Dnia Tygodnia". - Warto wiedzieć, że niektóre rośliny się lubią, inne nie. Śmiało do pomidorów możemy dosadzić bazylię, ale ogórków czy papryki lepiej unikać - dodaje. 

A jakie podstawowe błędy popełniają balkonowi ogrodnicy? Jakie sprawdzone zestawy ziół poleca gość Czwórki? Kiedy sadzić i skąd wziąć sadzonki? Zapraszamy do wysłuchania audycji. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz

Gość: Barbara Chronowska-Cholewa (autorka książki "Wyhoduj i zjedz")

Data emisji: 25.05.2018

Godzina emisji: 8.16

pj

Czytaj także

Schronisko dla roślin - jak działa takie miejsce?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 11:25
Czasem naszym roślinom brakuje słońca, czasem mają za dużo wody. Gdy zaczynają więdnąć, najczęściej po prostu je wyrzucamy. Ale, jak przekonuje Katarzyna Dziedzic, współzałożycielka Schroniska dla roślin, jest sposób na to, by dać im drugie życie i dobry dom.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Zrób ten zielnik". Fascynujący świat roślin na kartkach papieru

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2018 11:57
- Z wielu zalet tzw. chwastów potrafimy już korzystać, a dzika kuchnia jest coraz bardziej popularna. To chciałem pokazać w mojej książce - że kwestią czasu jest, kiedy spojrzymy na te rośliny już całkiem łaskawym okiem - mówił Łukasz Skop, autor "Zrób ten zielnik".
rozwiń zwiń