Biała kapusta - samo zdrowie!

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2021 10:50
Bardzo trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez białej kapusty. Przybyła do nas z basenu Morza Śródziemnego i od XV wieku na stałe weszła do kanonów kuchni polskiej. Sprawdzamy jakie właściwości ma biała kapusta i co można z niej przyrządzić. 
Kapusta jest bogata w witaminy, dlatego warto ją jeść jesienią
Kapusta jest bogata w witaminy, dlatego warto ją jeść jesieniąFoto: auntmasako/Pixabay.com/Public Domain
shutterstock brokuły showcake 1200.jpg
Przodek kalafiora i przysmak kulturystów. Brokuł daje radę

- Lubimy białą kapustę. Polska jest można powiedzieć krajem kapuścianym. Szczególnie też kiszona kapusta, robiona z tej białej, to samo zdrowie. Bo kapusta to dużo błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego i potasu - tłumaczy dietetyk Hanna Stolińska. - Można powiedzieć, że  już 100 g kapusty pokrywa ponad 15% naszego dziennego zapotrzebowania na te elementy.

Posłuchaj

04:40 Czwórka Najlepszy dzień tygodnia 15.01.2021 szafa 1.mp3 Jaką szafę wybrać do naszej przestrzeni - podpowiada Małgorzata Glinka (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

Kapusta dobrze wpływa na nasze jelita, na choroby układu krążenia, obniża cholesterol, wpływa również na jakość krwi. Dodatkowo biała kapusta zawiera probiotyki, które karmią nasze jelita i utrzymują je w dobrej kondycji.

Sprawdź także:

-  Nie każdy dobrze toleruje białą kapustę, bo jest ona ciężkostrawna - mówi gość audycji. - Osoby, które mają zespól jelita drażliwego skarżą się na to, że nie mogą jeść kapusty. Jednak badania pokazują, że nawet jeżeli ciężko trawimy kapustę, to pozwólmy sobie na pół szklanki kapusty dziennie. Nie będzie żadnych negatywnych objawów, a odżywi fantastycznie nasz organizm. Także kapusta powinna być codziennym naszym warzywem - radzi ekspertka.


shutterstock chimichanga 1200.jpg
Chimichanga - przepyszne dzieło przypadku

Bigos wegański z białej kapusty z boczniakami

1 kapusta
1/2 kg boczniaków
2 szt. cebuli
1 marchewka
sól, pieprz, kumin, papryka wędzona
oliwa z oliwek


Posłuchaj
03:11 Czwórka/NDT - kapusta przepis 15.01.2021.mp3 Szef kuchni Arkadiusz Płoński zdradza przepis na bigos wegański (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

Kapustę kroimy na 4 równe części, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i szczyptą soli. Parzymy przez około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy kapustę,  pozwalamy jej ostygnąć i siekamy.  Następnie płuczemy boczniaki i marchewkę. Kroimy cebulę w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a boczniaki kroimy w podłużne paski.
Rozgrzewamy patelnię, na oliwę z oliwek wrzucamy cebulę, dodajemy marchewkę, całość smażymy i dorzucamy boczniaki. Po usmażeniu przerzucamy wszystko do dużego garnka, dodajemy przyprawy, litr wody i kapustę. Dusimy wszystko przez 30 minut do wchłonięcia się wody.


***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)

Data emisji: 15.01.2021

Godzina emisji: 7.32, 8.34

aw

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jadł go Neron, by poprawić swój głos. Por na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2020 09:20
Pora i jego lecznicze właściwości podobno znano już w starożytności. Do Polski przywiozła go królowa Bona. Jak dziś poznać polskiego pora i tego z zagranicy?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szczaw - zapomniany, zdrowy przyjaciel

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2020 10:59
- Szczaw ma złą sławę ze względu na wysoką zawartość szczawianów, które zaburzają wchłanianie wapnia. Jednak ta teoria jest trochę naciągana - mówi dietetyk Hanna Stolińska. - Szczaw jest bombą wapnia - dodaje. 
rozwiń zwiń