Szczaw - zapomniany, zdrowy przyjaciel

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2020 10:59
- Szczaw ma złą sławę ze względu na wysoką zawartość szczawianów, które zaburzają wchłanianie wapnia. Jednak ta teoria jest trochę naciągana - mówi dietetyk Hanna Stolińska. - Szczaw jest bombą wapnia - dodaje. 
Audio
  • Hanna Stolińska-Fiedorowicz opowiada o właściwościach szczawiu (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
  • Arek Płoński zdradza przepis na szczawiowy kisz (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Szczaw, zdj. ilustracyjne
Szczaw, zdj. ilustracyjneFoto: Pixabay.com
rabarbar 1200.jpg
Rabarbar. Wiosenny deser z witaminowych łodyg

Szczaw to zielone warzywo liściaste, które znamy głównie z zupy szczawiowej. Hanna Stolińska zwraca uwagę, że ma on sporo właściwości zdrowotnych, które od wieków wykorzystywane są przez zielarzy. Podkreśla, że warto zainteresować się szczawiem, bo właśnie trwa na niego sezon. - Wszyscy się tak boją tego szczawiu, szpinaku i rabarbaru też, bo ogranicza wchłanianie wapnia - mówi dietetyczka. - Trzeba wiedzieć, że tylko około 5 procent tej wchłanialności jest zaburzone przy jedzeniu szpinaku, a same liście w sobie zawierają bombę wapnia - dodaje.

Na szczaw muszą uważać osoby, które mają chore nerki np. kamienie, albo osoby z dną moczanową. Jednak i one mogą zjeść jednorazowo do 80 gramów szczawiu. 

- Szczaw jest fantastyczny. Zawiera dużo dużo więcej żelaza, niż popularny szpinak. Zawiera kwas foliowy, wapń, witaminę C, błonnik pokarmowy i jest niskokaloryczny - mówi gość Czwórki. 

Najczęściej robi się ze szczawiu zupę. - Ten w słoiku jest oczywiście mniej wartościowy, teraz jest sezon na świeży szczaw, więc warto korzystać - zachęca. - Polecam szczaw w sałatkach. Ma charakterystyczny kwaskowaty smak, trzeba go lubić - dodaje. 


granola 1200.jpg
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki"

Szef kuchni, Arek Płoński podkreśla, że jest wiele sposobów na przygotowanie szczawiu. W Czwórce proponuje danie z kuchni francuskiej:

Kisz ze szczawiem, karmelizowanymi orzechami i serem gorgonzolą

300 g świeżego szczawiu
300 g mąki pszennej typu 550
100 g masła
4 jajka
około 300 ml śmietanki 30 procent
100 g sera gorgonzola
cukier
sól pieprz

Płuczemy szczaw i przekładamy do głębokiej miseczki. Robimy kruche ciasto, czyli łączymy przesianą mąkę, wraz z ciepłym masłem. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Gdy ciasto jest gotowe zawijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, góra-dół, na 180 stopni. 

W osobnej misce rozbijamy całe jajka, dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia się tych składników.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Tortownicę, 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto, formujemy i nakłuwamy widelcem.

Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż lekko ostygnie.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną cukru karmelizujemy orzechy włoskie i przekładamy je na spód, dodajemy ser pokrojony w kostkę, cały świeży szczaw i zalewamy to masą jajeczno- śmietanową.

Do piekarnika na 20 minut i czekamy, aż farsz się zetnie.

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)

Data emisji: 05.06.2020

Godzina emisji: 7.33, 8.41

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Superfoods - morwa na cukrzycę i odchudzanie

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 14:20
Pochodzi z Azji, z wyglądu przypomina jeżynę, a każda część tej rośliny ma inne właściwości lecznicze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jadł go Neron, by poprawić swój głos. Por na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2020 09:20
Pora i jego lecznicze właściwości podobno znano już w starożytności. Do Polski przywiozła go królowa Bona. Jak dziś poznać polskiego pora i tego z zagranicy?
rozwiń zwiń