Chłodnik niejedno ma imię. Jak przyrządzić go w domu?

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2022 09:40
Lato w pełni, a w gorące dni przyda się nieco ochłody. W upały zamiast ciepłej zupy doskonały będzie chłodnik. Sprawdzamy, jak go przyrządzić w domu.
Chłodnik to doskonała propozycja na gorące dni.
Chłodnik to doskonała propozycja na gorące dni.Foto: Shutterstock.com/Viktory Panchenko

Upały dają się we znaki, a to oznacza, że czas na "chłodnikowe szaleństwo". Przepisów jest wiele. Biały, zielony, czerwony? Z pomidorów, botwinki, ogórków, awokado czy w wersji owocowej z truskawkami, brzoskwiniami i arbuzem? Pomysłów jest wiele, a każdy znajdzie coś dla siebie, bo chłodnik to doskonałe danie na gorące lato

Chłodnik idealnie nadaje się na obiad i na kolację, ale można także po niego sięgnąć w ciągu dnia. Szef kuchni Bartek Adamski zdradza przepis na chłodnik z ogórkami i melonem, aromatyzowany kolendrą i miętą. - Ten przepis cieszy się dużą popularnością wśród restauratorów. Jest nie tylko pyszny, ale także łatwy do przyrządzenia - mówi. - Każdy bez trudności zrobi go w domu i osiągnie danie na gwiazdkowym poziomie.

 

Chłodnik z melona i ogórka


Składniki:

Śmietanka 30 lub 36 proc.

mleko kokosowe

melon

ogórki gruntowe

sól

pieprz

 

sos chimichuri

czosnek

kolendra

mięta

oliwa z oliwek

sól

- Do rondla wlewamy śmietankę, ważne, żeby nie była to śmietana. Redukujemy ją do uzyskania bardzo gęstej konsystencji - tłumaczy szef kuchni. - Do tego dolewamy puszkę mleka kokosowego. Obieramy melona i ogórki. Najlepiej, żeby były to ogórki gruntowe, ponieważ mają lepszy smak od szklarniowych. Z ogórków usuwamy gniazdo nasienne i wraz z melonem wkładamy do blendera.

Do tego dolewamy śmietankę połączoną z mlekiem kokosowym. Całość blendujemy, dodajemy do tego sól, doprawiamy białym albo zielonym pieprzem i przelewamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki, żeby chłodnik się schłodził. Dla podniesienia smaku możemy dodać sos chimichuri. Bartek Adamski zdradził swoją własną wersję sosu.  

- Ząbek czosnku drobno siekamy, dodajemy sól i siekamy razem do uzyskania pasty. Do tego dodajemy kolendrę i miętę i również drobno siekamy - mówi. - Następnie dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek. Siekamy wszystko z tłuszczem i dzięki temu uzyskujemy aromatyczną zieloną pastę. 

 Źr. Youtube/ Pikantny chłodnik z ogórka i avocado - TalerzPokus.tv

Podając chłodnik, przyozdabiamy go paskami z ogórka, na wierzch nakładamy chimichuri, następnie mieszamy razem i jemy ze smakiem.


Posłuchaj
04:26 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia - chłodnik 01.07.2022.mp3 Bartek Adamski, szef kuchni, zdradza, jak przyrządzić chłodnik z ogórków i melona (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 


***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Małgorzata Jakubowska

Materiał: Mateusz Kulik

Data emisji: 01.07.2022

Godzina emisji: 6.34

aw

Czytaj także

Pieczony czosnek - dla smaku i zdrowia

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2022 10:05
O zdrowotnych właściwościach czosnku wiemy bardzo dużo. Nie tylko buduje odporność naszego organizmu, ale też jest naturalnym antybiotykiem. Jednak nie każdy może jeść surowy czosnek, więc jego pieczona wersja jest świetną alternatywą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chimichanga - jak przygotować ją samodzielnie w domu?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2022 12:10
Chimichanga - ulubione danie jednego z superbohaterów: Deadpoola - powstała podobno przez przypadek i jest uwielbiana przez fanów kuchni meksykańskiej. Sprawdzamy, jak przyrządzić ją we własnej kuchni. 
rozwiń zwiń