Skąd pochodzi czosnek, który kupujesz?

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2019 10:55
Czosnek z Egiptu podpisany jako polski sprzedaje się lepiej. Problem w tym, że takie działanie jest nielegalne, a sprawą już zajmuje się UOKIK. 
Audio
  • Jak sprawdzać skąd pochodzą warzywa i owoce, które chcemy kupić? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Dipak Shelare/Shutterstock

Sieci handlowe często ukrywają kraj pochodzenia produktu lub zmieniają go. Ten proceder jest tak popularny, że zajął się nim Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Kontrolerzy sprawdzili jak często dochodzi do podpisywania egipskiego czosnku, jako tego pochodzącego z Polski i jak często cebula pochodzi, wg. sklepowych wskazań, z 4 krajów na raz. 

Zbadali owoce i warzywa w prawie 100 sklepach. Nieprawidłowości odkryto w co trzecim z nich. 

- Wśród 1200 zbadanych partii świeżych owoców i warzyw zakwestionowano około 10 procent - mówi Anna Janiszewska z UOKIK. - Najczęściej informowano, że dane owoce i warzywa pochodzą z polski, a na podstawie dostępnych dokumentów, można było stwierdzić, że krajem pochodzenia był inny kraj UE, lub kraj spoza UE. 

Za tego typu nadużycia ze strony sklepów grozi kara grzywny w wysokości nawet kilku tysięcy złotych. A jak wykryć takie oszustwa? Czy klient może sam próbować zweryfikować kraj pochodzenia produktu, który chce kupić i jak to zrobić? O tym m.in. w materiale Macieja Wójcika. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Maciej Wójcik

Data emisji: 8.10.2019

Godzina emisji: 6.12

pj/ac

Czytaj także

Wegetarianizm jest zdrowy dla dziecka. Co z weganizmem?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2016 10:42
Rodzice wprowadzają różne diety do jadłospisów swych pociech. Zdania ekspertów na ich temat są podzielone. Jeden z autorytetów pediatrii prof. Janusz Księżyk z CZD podkreśla, że dieta wegetariańska jest równoważną i równie dobrą dla dzieci. Zupełnie inne zdanie ma na temat weganizmu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Łowcy smaków". Jak miejska dziewczyna odkryła sezonowość

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 15:16
- Dziś nie widzimy zmieniających się pór roku - mówi Ina Rybarczyk, blogerka, autorka książek kulinarnych. - Do napisania książki "Łowcy smaków. Cztery pory roku" skłonił mnie fakt zamieszkania na wsi - dodaje. 
rozwiń zwiń