Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2020 18:30
Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami.
Audio
  • Jak przygotować hawajski poke bowl? (Nie na-żarty/Czwórka)
Poke bowl z Raju w Niebie
Poke bowl z Raju w NiebieFoto: Mateusz Kulik/Czwórka

Czytaj także
deep dish pizza 1200.jpg
Tort pizzowy albo zupa z serem, czyli pizza z Chicago

Poke to nieco bardziej fantazyjna, hawajska wersja powściągliwego, czystego japońskiego sashimi. Jest zdrowa, syta i łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

Gotowany ryż, tuńczyk lub łosoś surowy (lub wędzony na gorąco/zimno), warzywa i owoce według własnego uznania, np. kilka pasków cukinii, awokado, garść wodorostów wakame, zielony ogórek, kilka rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki, ziarna sezamu.

Sposób przygotowania:

Pokrój łososia lub tuńczyka w grubą kostkę. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, oleju sezamowego, startego świeżego imbiru, startego świeżego czosnku, suszone płatki chilli, łyżeczka ziaren sezamu. Dodaj do marynaty łososia wymieszaj całość i wstaw do lodówki na minimum pół godziny (do zamarynowania). W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do przestudzenia (do temperatury pokojowej). Podziel ryż na miski, wyłóż na wierzch zamarynowane kawałki ryby, pokrojone w plastry warzywa i posyp całość ziarnami sezamu.​


Szef kuchni Michał Czeżyk i poke bowl Szef kuchni Michał Czeżyk i poke bowl

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Krzysztof Stelmach, Michał Czeżyk (Raj w Niebie)

Data emisji: 22.02.2020

Godzina emisji: 17.16

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 13:57
- Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 11:21
- Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
rozwiń zwiń