X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 13:57
- Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała.  
Audio
  • O książce "Zioła na talerzu" i naturalnych przyprawach, które warto stosować mówi Grzegorz Łapanowski (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Grzegorz Łapanowski
Grzegorz Łapanowski Foto: Martyna Ogonek/Czwórka

wielkanoc stół shutterstock 1200.jpg
Gdy przyroda rządziła światem

W książce Grzegorza Łapanowskiego zawartych jest 15 barwnych historii kucharzy i blogerów, którzy zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół. Andrzej Polan opowiada o tym, jak szczaw przywołuje u niego wspomnienia, a Jurek Sobieniak odkrywa nieznane oblicze melisy. Przeczytamy także historie, opowiedziane m.in. przez Tomka Jakubiaka czy Darię Ładochę.

W Czwórce Grzegorz Łapanowski opowiadał o historii powstawania tej książki, ale zdradził także kilka tajemnic swojej domowej kuchni. - Zdecydowanie większość ziół dodaję z reguły tuż przed podaniem posiłku. Zioła "twarde", takie jak rozmaryn, tymianek, czy szałwia, można jednak "obrabiać" chwilę dłużej, możemy też w nich marynować, bo mają wszechstronne zastosowanie - mówił w rozmowie z Beatą Kwiatkowską.

Tęsknimy za domowym jedzeniem, a tymczasem kuchnia przeszła wielką transformację. Dziś takie "prawdziwe obiady" jadamy głównie w weekendy, a na co dzień wszystko dzieje się zbyt szybko, by móc tak gotować Grzegorz Łapanowski

Grzegorz Łapanowski zdradzał w studiu, jakie historie kryją się w jego książce za kolejnymi ziołami i dlaczego moda na ogrodnictwo i zioła minęła, by teraz powoli powracać. Jakie zioła warto stosować na co dzień i i którym z nich pachnie wiosna, a którym lato? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy z Czwórki. 


***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Grzegorz Łapanowski (kucharz, dziennikarz kulinarny, aktywista, przedsiębiorca)

Data emisji: 30.04.2018

Godzina emisji: 15.11

kd/kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kamila Szczawińska. Modelka, która miesza w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2016 10:00
- Kuchnia na dobre stała się moim domem, kiedy na świecie pojawiły się dzieci. Zaczęłam przywiązywać wagę do tego, co i jak jemy - opowiada modelka Kamila Szczawińska, która swoje kulinarne doświadczenia opisała w książce "Kuchnia dla całej rodziny".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2017 14:30
Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska.
rozwiń zwiń