X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Gdy przyroda rządziła światem i stołem

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2018 14:14
- "Chłopi" Reymonta świetnie pokazują, jak wygląda cykl życia. Dawniej człowiek żył zgodnie z rytmem przyrody - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury żywieniowej. Na Czwórkowej antenie przypomina dawne świąteczne zwyczaje. 
Audio
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek badaczka kultury żywieniowej opowiada o dawnych zwyczajach Wielkiej Nocy (Czwórka/Sztuka jedzenia)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Teresa Kasprzycka

Dawniej przyroda wyznaczała czas, w którym świętowano i w którym pracowano. To było tak świetnie zgrane, żeby człowiek się za bardzo nie przemęczył - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej. - Gdy człowiek był stłamszony pracą, przemęczony, przychodziły okresy świąteczne. Ten wielkanocny, tradycyjnie poprzedzony obrzędem "wieszania śledzia" i "pogrzebem barszczu" - dodaje.

Jakie miejsce w kulturze zajmuje kuchnia?
chleb noz 1200.jpg
Jakie miejsce w kulturze zajmuje kuchnia?

Gość Czwórki wspomina, że stół świąteczny bardzo różnił się od tego powszedniego, na którym królowały kasze, polewki, ziemniaki okraszone drobną skwarką, kwaśne mleko, różne barszcze. Podczas Wielkanocy raczono się mięsem, słodkimi babami, jajami, można było najeść się do syta.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek zdradza tajemnice wielkanocnych koszyków, każdej potrawy, którą zanosimy do święcenia. Wyjaśnia też bogatą i skomplikowaną symbolikę jajka. Zdradza, jakie zastosowanie w kuchni mogą mieć bazie i czemu przydałby się nam post. Zapraszamy do wysłuchania całej audycji. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS)

Data emisji: 01.04.2018

Godzina emisji: 15.11

pj/pg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Świąteczne biesiadowanie. Przez żołądek do serca

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2016 11:50
Podczas audycji porozmawiamy o tradycji wspólnego biesiadowania i roli jedzenia w codziennym życiu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miłość, śmierć i jedzenie. Szekspir od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2017 18:24
William Szekspir słynął ze słabości do deserów. W jego sztukach pojawia się około dwóch tysięcy odniesień do kulinariów, a słowo uczta pada blisko 100 razy.
rozwiń zwiń