Jak przygotować pierożki chinkali?

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2020 19:49
Chinkali, czyli kołduny wypełnione bulionem to przebój kuchni gruzińskiej. Od kilkunastu lat podbija serca także Polaków. Jak je przygotować, ale i jak jeść, by w pełni doświadczyć  tej fuzji smakowej? 
Kołduny chinkali to jeden z najważniejszych specjałów kuchni gruzińskiej
Kołduny chinkali to jeden z najważniejszych specjałów kuchni gruzińskiejFoto: pixabay (domena publiczna)

Posłuchaj
14:08 _PR4_AAC 2020_06_20-17-08-49.mp3 Gruzińskie pierożki chinkali możesz przygotować we własnym domu. Jak je zrobić? (Nie na-żarty/Czwórka)

 

naleśniki crepe shutterstock 1200.jpg
Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Przysmak Kaukazu przeniesiony na Polski stół

Chinkali to rodzaj gruzińskich pierogów z mięsnym klopsem i bulionem w środku zawijane w charakterystyczny sposób. Obok chaczapuri i szaszłyków to najpopularniejsze danie tamtego regionu. Danie można kupić bez problemu w każdym miasteczku Gruzji. Najbardziej popularne nadzienie, to wieprzowo-wołowy, lub barani klops. Można trafić na różne wariacje tego przysmaku, np. z owocami morza i grzybami. Znajdziemy także wersje z serem czy ze szpinakiem.

Co na obiad: Gruzińskie chinkali/Kocham Gotować

Pierogowe DIY. "Każdy może spróbować, wykonać to danie w domu"

Ciasto na chinkali przygotowuje się w taki sam sposób, jak na polskie pierogi. Podobnie jak polski przysmak można je mrozić, lub podsmażyć następnego dnia. Jak przekonywała właścicielka restauracji "Gruzja" Tamara Czarnocka, by przygotować chinkali powinniśmy posiadać pewien zmysł manualny, ale po kilku próbach każdy z nas, bez problemu będzie je mógł przygotować w domu. 

Przepis na pierożki chinkali:

Ciasto:

  • 1 kg mąki (podzielonej na ok. 900 g + 100 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju (dzięki niemu ciasto będzie bardziej elastyczne)

Farsz:

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 spore cebule (u mnie: 4 szalotki) + odrobina oleju
  • ok. 500 ml rosołu lub warzywnego bulionu (można zastąpić wodą, ale z rosołem pierogi są smaczniejsze)
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
  • 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Ciasto zagniatamy jak na pierogi, zagniecione ciast zostawiamy na kwadrans by odpoczęło. Na małej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, mieszamy ze sobą wołowinę, wieprzowinę, cebulę i wszystkie zioła oraz przyprawy. Dodajemy 1 szklankę rosołu lub bulionu.

W cieście wycinamy koła o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 13 cm. Do jednego pierożka chinkali nakładamy czubatą łyżkę farszu. Pierogi zawijamy w kształcie sakiewki. Robimy malutką zakładkę na brzegu ciasta i doklejamy do niej kolejne małe zakładki. Chinkali wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wrzuceniu czekamy aż wypłyną na powierzchnię (gotujemy około 15 minut).


Chilnkali podajemy na gorąco, tuż po wyjęciu z wody. Jemy je bez użycia sztućców chwytając za "ogonek" pierożka i delikatnie nadgryzając bok, by udało nam się wypić bulion znajdujący się w środku. Tradycyjnie zjadamy całego pierożka razem z zawartością oprócz ogonka. 

Smacznego!

*** 

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Tamara Czarnocka (restauracja "Gruzja")

Data emisji: 20.06.2020

Godzina emisji: 17.15

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 18:20
Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grillem i papryką stoi kuchnia bałkańska

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2020 10:20
- Pljeskavica to duży grillowany kotlet z mięsa siekanego lub mielonego - mówi Rafał Grabowski z restauracji "Na Bałkany". - Bliżej jej do burgera niż mielonego kotleta. Najlepiej jak grilluje się ją na prawdziwym ogniu - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dim sum. Coś więcej niż pierożki na parze

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2020 19:48
Podobno nie ma nic lepszego niż pierogi od babci. Sprawdzmy, jak smakują te przygotowywne według chińskiej receptury. Dim sum to tradycyjne chińskie pierożki gotowane na parze. Chociaż nadzienie mogą mieć podobne, to nie przypominają tych naszych, tradycyjnych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tortilla de patatas, czyli tortilla z ziemniaków

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2020 18:27
To niezwykle popularne danie na Półwyspie Iberyjskim. Omlet przygotowywany z jajek, ziemniaków oraz cebuli podawany jest na ciepło na śniadania, obiady i kolacje lub na zimno jako tapas. Podpowiadamy, jak przygotować to pyszne danie.
rozwiń zwiń