Bubble tea. Napój, o którym nawija Quebonafide

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2020 10:16
Zaśpiewany razem z Darią Zawiałow utwór "Bubble tea" znalazł się na najnowszej płycie rapera "Romantic psycho". Tymczasem historia samego napoju sięga lat 80. XX wieku.     
Bubble tea z mlekiem
Bubble tea z mlekiemFoto: Jaybranding Studio/Shutterstock.com

Bubble tea to nie jest herbata gazowana, choć często bywa z nią mylona Marta Garlińska

Kulki żelowe, ale zdrowe

Recepturę tego napoju opracował Liu Han Jie, właściciel herbaciarni znajdującej się w Taichungu na terenie Tajwanu. Chcąc przyciągnąć do swojego lokalu klientów, zaczął serwować herbatę z dodatkiem mleka, tapioki i kostek lodu. - Tapioka w bubble tea to taka żelkowa kuleczka zrobiona z mąki manioku - wyjaśnia Marta Garlińska. - A jeśli chodzi o smak - bubble tea powinno przede wszystkim smakować dobrą herbatą - podkreśla. 

15:48 [CZWORKA]Nie na zarty 27 czerwiec 2020 bubble tea.mp3 Jak smakuje i z czego powstaje bubble tea? (Nie na_żarty/Czwórka)

 

Bazą dla napoju zazwyczaj jest herbata czarna lub zielona, natomiast kulki tapioki można namoczyć w różnych dodatkach, np. kawie, sokach, alkoholu. Do napoju dodaje się też syropy, m.in. o smaku mango, kiwi, liczi, wanilii, czekolady. Jednym ze składników są też świeże owoce. 

W serwowaniu bubble tea istotny jest rozmiar słomki. Powinna być na tyle gruba, by zmieściły się w niej żelki Marta Garlińska

Jak zrobić bubble tea w domu?

- Jeśli posiadamy herbatę w liściach i jakiś ulubiony syrop, to możemy spróbować samemu zrobić taki napój. Dodajemy do niego kostki lodu i mamy wystrzałową mrożoną herbatę. Jeśli kupimy do tego tapiokę i odpowiednio przygotujemy, powinno nam się udać zrobić bubble tea - zachęca gość Czwórki. 

Posłuchaj:

Tapiokę znajdziemy w sklepach - w dziale z produktami bezglutenowymi. Gotujemy ją około 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po tym czasie ściągamy ją z ognia, ale nie odcedzamy. Robimy to dopiero po kolejnym kwadransie. Później łączymy z zaparzoną herbatą z mlekiem i ewentualnie wodą oraz sokiem. By osłodzić napój, można do niego dodać miód.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Marta Garlińska (Pij herbatę)

Data emisji: 27.06.2020

Godzina emisji: 17.15

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepis na niedzielny obiad. Ceviche - z czym to się je?

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2020 22:10
Ceviche to surowa ryba marynowana w soku z cytrusów - cytryny, limonki i pomarańczy. Potrawa robi się niemal sama i jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z surowymi produktami o morskim pochodzeniu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Philly cheesesteak. Sentymentalna kanapka z Pensylwanii

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2020 11:00
Filadelfia smakuje sandwichem hoagie, sosem serowym, stromboli, miękkimi preclami oraz cheesesteakiem. - Philly cheesesteak to klasyk fast foodu z Pensylwanii. Kanapka, która rozpływa się w ustach - mówi Alan Bochinski z Philly's Finest.
rozwiń zwiń