Tonkatsu - kotlet schabowy po japońsku

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2020 12:10
Sushi, miso i ramen to pierwsze skojarzenia z kuchnią japońską. Tymczasem mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni zajadają się także własną wersją schabowego.
Street food w Osace
Street food w OsaceFoto: MACH Photos/Shutterstock.com

Tonkatsu to popularny w Japonii kotlet. Powstaje z wieprzowiny panierowanej w panko i smażonej na głębokim tłuszczu. Danie może stanowić rodzaj przekąski, a w połączeniu z ryżem i warzywami może być daniem głównym.

Obie potrawy - kotlet schabowy i tonkatsu - wyglądają niemalże identycznie, jednak różnice między nimi są dość istotne. Występują one zarówno w doborze składników, sposobie przyrządzania, jak i metodzie podawania.

***

Na audycję "Nie na-żarty" w sobotę (11.07) o 17.05 zaprasza Mateusz Kulik

kul


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia japońska to nie tylko sushi

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2015 18:00
Zbierają przepisy kuchni japońskiej i poznają kulturę mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Adrian, Kacper i Karolina mają też pomysł na to, by upowszechniać wiedzę o dalekowschodnim gotowaniu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2020 11:40
Wyglądają niewinnie, smakują obłędnie i podobno każdy kraj ma na nie inny przepis. Cienkie naleśniki, tak zwane crêpes są jednym z tych dań, które świat zawdzięcza kuchni francuskiej.
rozwiń zwiń