X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kuchnia japońska to nie tylko sushi

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2015 18:00
Zbierają przepisy kuchni japońskiej i poznają kulturę mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Adrian, Kacper i Karolina mają też pomysł na to, by upowszechniać wiedzę o dalekowschodnim gotowaniu.
Audio
  • Realizatorzy projektu "Cook in' Japan" o kulinarnej podróży do Japonii (Czwórka/Się mówi)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images/East News

Trójka przyjaciół prowadzi bloga o kuchni japońskiej i zbiera pieniądze na podróż na Daleki Wschód i nakręcenie serii kulinarnych filmów dokumentalnych. Ich zdaniem, mimo że japońskie restauracje powstają jak grzyby po deszczu, Polacy wciąż niewiele wiedzą o tamtejszej kuchni.

- Japonia to kraj wyspiarski i dostęp do świeżych ryb jest tam bardzo łatwy. W Polsce rzadko je się surowe ryby, dlatego pojawiły się takie wynalazki, jak sushi z pieczonym łososiem. Ale kuchnia japońska nie sprowadza się do ryżu i surowej ryby - zapewniają goście Czwórki.

Adrian, Kacper i Karolina opowiadają też o innych japońskich potrawach, m.in. o tłustym rosole uchodzącym za fast food oraz japońskiej pizzy z... kapustą!

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Karolina Jarosz, Adrian Więch i Kacper Skawina (realizatorzy projektu Cook in' Japan)

Data emisji: 09.06.2015

Godzina emisji: 15.00

mg/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jarmuż, pokrzywa, brukiew. Zapomniane przepisy kulinarne powracają do łask

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2014 12:00
Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarna rewolucja. Polak w kuchni... czuje się jak w domu!

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2015 15:50
- Polacy już nie tylko smakują świat w trakcie egzotycznych podróży, ale też sami coraz chętniej gotują - przekonuje Jakub Mielniczuk z Cook Up.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak nie marnować jedzenia? "Kupuj głową, nie oczami"

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2015 15:30
Kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. - W naszych koszach rocznie ląduje 9 milionów ton jedzenia - alarmują eksperci.
rozwiń zwiń