Udon. Prezent z Chin, który stał się przysmakiem w Japonii

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2020 10:00
Wedle przeprowadzonego wśród turystów rankingu najatrakcyjniejszych dań Japonii makaron udon zajął piąte miejsce po sushi, ramen, sashimi oraz tempurze.
Makaron udon
Makaron udonFoto: kazoka/shutterstock.com

Posłuchaj
Tonkatsu THITIKORN MANEEPRAO shutterstock 1200.jpg
Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu?

Makaron do "siorbania"

Istnieje wiele teorii na temat tego, kto nauczył Japończyków wytwarzać makaron udon - jedne źródła na to, że był to buddyjski mnich, inne, że chiński wysłannik. Na początku przygotowywany był na szczególne okazje związane z religijnymi uroczystościami, w czasach świetności Imperium Japońskiego, w okresie Edo (1603 – 1868 r.) trafił pod strzechy. - Wtedy to właśnie przyzwyczajeni do jedzenia ryżu Japończycy docenili ciepłą kuchnię - mówi szef kuchni Paweł Kawiński. - Dziś udon podawany jest i na ciepło, i na zimno, z bulionem albo jako samodzielne danie. Może być serwowany zaraz po ugotowaniu lub dodatkowo podsmażany - dodaje. Makaron "na sucho" z sosem, je się pałeczkami, udon w bulionie należy... siorbać.

Posłuchaj
12:24 [CZWORKA]Nie na zarty 31 październik 2020 udon.mp3 Jak przygotować makaron udon? (Nie na-żarty/Czwórka)

 


The Art Of Making Noodles By Hand / Tasty

Zobacz
sushi kucharz ryba gotowanie 1200.jpg
Japoński savoir-vivre. Pałeczkami zjadamy tylko imbir!

Kitsune udon - Japończycy to uwielbiają!

Udon to rodzaj grubego i sprężystego makaronu zrobionego z mąki pszennej. Podawany jest w ciepłym bulionie dashi z drobno posikaną szalotką lub innymi warzywami. Smak bulionu i dodatki mogą się różnić w zależności od regionu. Serwuje się go m.in. z dodatkiem wieprzowiny, marynowanego imbiru, kurczaka, miso, wędzonej ryby, sosu sojowego lub sezamowego. - Najpopularniejszy jest kitsune udon, czyli udon w gorącym wywarze z jasnego bulionu ze smażonym tofu, podawany z wakame i szczypiorkiem. Japończycy to uwielbiają - przyznaje rozmówca Mateusza Kulika.   

Posłuchaj
ramen shutterstock 1200.jpg
Podróż śladami ramenu. Jaki jest rodowód rosołu z Azji?

Domowy udon - jak go zrobić?

Udon jest bogatym źródłem węglowodanów, jednak w porównaniu do klasycznych włoskich makaronów, jest nieco mniej kaloryczny. Jeśli chcielibyśmy go przygotować w domu, będziemy potrzebować mąkę pszenną, wodę oraz... dużo siły. - Ciasto musi być zagniatane z dużą energią i są tacy, którzy robią to nawet nogami - mówi Kawiński. - Przyda się także maszynka, która uformuje nam odpowiedni kształt makaronu, bo klasyczny udon powinien mieć do 5 mm grubości. Posypujemy go mąką ziemniaczaną, żeby się nie sklejał i gotujemy ok. 8 minut na wrzątku.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Paweł Kawiński (szef kuchni, Ulala Chef)

Data emisji: 31.10.2020

Godzina emisji: 17.15

Czytaj także

Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2020 11:40
Wyglądają niewinnie, smakują obłędnie i podobno każdy kraj ma na nie inny przepis. Cienkie naleśniki, tak zwane crêpes są jednym z tych dań, które świat zawdzięcza kuchni francuskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bibimbap. Koreański ryż, który "czyści" lodówkę

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2020 11:40
Obok bulgogi czy kimchi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni koreańskiej. Na pierwszy rzut oka - zwykły ryż z jajkiem, mięsem i warzywami. Ale diabeł tkwi w przyprawach. 
rozwiń zwiń