Empanadas - pierożki, które podbijają polskie kuchnie

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2020 18:38
Empanadas, tradycyjne danie kuchni Ameryki Południowej, to pieczone pierogi z farszem mięsnym. Występują w różnych odmianach, zależnie od kraju i regionu, w którym się je przygotowuje. 
Empanadas
EmpanadasFoto: Larisa Blinova/Shutterstock.com

shutterstock frytki ryba 1200.jpg
Fish and chips - jak przyrządzić w domu brytyjską klasykę?

- Empanadas je się rękami, pełnią funkcję przystawek, na przykład przed daniami z grilla - tłumaczy szef kuchni Martin Gimenez Castro. - Nie dodajemy do nich żadnego sosu. To, co jest w środkuwystarczy,by danie było smaczne i kompletne.

Posłuchaj
16:59 2020_12_05-17-14-46_PR4_Empanadas.mp3 Jak przygotować empanadas mówi Martin Gimenez Castro, szef kuchni (Nie na-żarty/Czwórka) 

Czaczapuri 1200.jpg
Chaczapuri - zwierciadło gruzińskich emocji

Do zrobienia empanadas można wykorzystywać ciasto francuskie, pierogowe lub chlebowe. W klasycznej wersję pierogi podaje się z mięsem. - Bywają z szynką i serem, ale także z dynią, mozarellą czy szpinakiem - wyliczał ekspert. W Czwórce poznaliśmy przepis na empanadas z wołowiną. - Ciasto przygotowuje się z mąki, wody, smalcu i soli. Ważne, by woda i smalec były ciepłe. Zagniatamy ciasto i wycinamy formę pierogów.

Zobacz także:

Farsz także smażymy na smalcu. - Najpierw dusimy cebulę, potem dodajemy mielone mięso wołowe. Gdy wszystko się ugotuje umieszczamy dodatki: paprykę słodką, oregano, oliwki zielone i kumin, czasem tuńczyk - wyliczał gość Czwórki. - Gdy farsz wystygnie zrobi się twardy, a to za sprawą smalcu, który dodaliśmy. Potem, gdy będziemy piec albo smażyć nasze pierogi, farsz ten znów zrobi się bardzo soczysty. Pieczemy krótko, dzięki czemu ciasto zaczyna wyglądać na nieco przypalone, ale jest chrupiące.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Martin Gimenez Castro (szef kuchni)

Data emisji: 05.12.2020

Godzina emisji: 17.09

kd

Czytaj także

Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 08:26
Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Birria tacos. Jak przyrządzić meksykański gulasz?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2020 10:00
Birria tacos były pierwotnie przyrządzano na bazie koźliny. Dziś często miesza się różne gatunki mięs, które są duszone i zawijane w zawiesistym sosie w tortillę. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Thanksgiving Day - święto dobrego jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2020 14:20
W każdy czwarty czwartek listopada Amerykanie zasiadają do suto zastawionego stołu, żeby świętować Dzień Dziękczynienia. 
rozwiń zwiń