Cookie dough, czyli ciasto na ciastka

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2021 10:00
Zjedzenie cookie dough - wbrew ostrzeżeniom mam i babć - nie powoduje gorączki czy bólu brzucha. Jak samemu przygotować surową masę ciasteczkową?
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Alena Ozerova

Posłuchaj
Ziarna kakaowe strąki kakaowe kakao w proszku shutter 1200 Hans Geel.jpg
Do kolumbijskiej dżungli po... ziarna kakaowca

To amerykański przysmak, który można jeść łyżkami, albo potraktować jako dodatek do innego deseru. - Cookie dough to ciasto przed upieczeniem, ale ze względu na zawartość podpieczonej mąki oraz brak jajek, nadaje się do jedzenia na surowo - wyjaśnia Maciej Kamiński z Łaskotki Cookie Dough.

Posłuchaj
15:40 CZWÓRKA Nie na zarty 08.05.2021.mp3 Jak przygotować cookie dough? (Nie na-żarty/Czwórka)

Posłuchaj
trufle bajaderki 1200 free
Trufle karmelowo-koniakowe inspirowane… Coco Chanel

Pierwsze wzmianki o cookie dough pochodzą z VII wieku naszej ery, z Persji, która słynęła wówczas z wyrobów cukierniczych. - Obecnie tym deserem zajadają się Amerykanie, i to właśnie Stany Zjednoczone uważane są za kolebkę cookie dough - przyznaje rozmówca Mateusza Kulika. - Do dziś jest tam wiele legendarnych już miejsc, w których serwuje się ten przysmak w wielu odmianach.

Sprawdź także:

Przygotowanie cookie dough zaczynamy od utarcia masła z cukrem i podpieczoną mąką. - Potrzebujemy też ekstraktu z wanilii, odrobiny soli i w zależności od tego, jaki finalnie chcemy otrzymać smak, odpowiednich dodatków: posiekanej czakolady lub owoców - mówi Maciej Kamiński. - Ten deser może być spełnieniem naszych najsłodszych wyobrażeń - dodaje gość Czwórki. 

Edible Cookie Dough 4 Ways / Tasty

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Maciej Kamiński (Łaskotki Cookie Dough)

Data emisji: 08.05.2021 

Godzina emisji: 17.16

kul


Czytaj także

Buraki - superwarzywa, po które warto sięgnąć

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2020 14:38
Buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i składników mineralnych, jak żelazo, magnez, czy fosfor. Do tego sporo witamin, zwłaszcza z grupy B, ale także C, A i K, oraz kwas foliowy, błonnik i przeciwutleniacze.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia Karaibów. "Tygiel kulturowy, w którym mieszają się smaki"

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2021 09:30
- Na Jamajce spotkały się kultury całego świata i bezpośrednio wypłynęły na tradycje kulinarne tego rejonu. Tutaj grill oznacza respect - opowiada Tomek Królikowski.
rozwiń zwiń