Noworleańska kanapka po' boy. "Prawdziwa fuzja smaków"

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2021 10:02
Po' boy to skrót od "poor boy", co w języku angielskim oznacza "biedny chłopiec". - Rodzajów po' bojów jest wiele, wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie - mówią w Czwórce Marcelina Walaszek, Hubert Olczak.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

calzone włoska kuchnia 1200.jpg
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu

Kanapka typu po' boy pochodzi z Nowego Orleanu, pierwotnie przygotowywana była na francuskim pieczywie i tak robi się ją do dziś. Jej głównymi składnikami są owoce morza. - Nowy Orlean był przez wiele lat pod wpływami francuskimi, dlatego w tym kierunku wykształciła się tamtejsza kultura gastronomiczna - opowiadał Hubert Olczak. Jak podkreślał, w Polscekanapki najczęściej je się na zimno, tymczasem po' boy to danie gorące. - W tym pieczywie mamy sałatę, pomidora, pikle, majonez, a główna część - czyli owoce można, są smażone, najczęściej są to krewetki bądź ostrygi - podkreślał.  - Taką kanapkę można zrobić, z czym tylko się chce, ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia - podkreślała Marcelina Walaszek.

Posłuchaj
18:37 czwóka nnż po boy 2021_07_17-17-14-48.mp3 Jak przygotować kanapkę z Nowego Orleanu z owocami morza? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Takoyaki pixabay 1200.jpg
Takoyaki - smakowa podróż do Japonii

- Bagietkę wypiekamy, bądź po prostu podgrzewamy, polewamy sosami - może to być majonez z sosem luizjańskim, albo po prostu z blendowaną kolendrą - opowiadała Marcelina Walaszek. Jak podkreślała, do owoców morza, którymi wypełnimy naszą kanapkę warto zrobić panierkę. - Przygotowujemy ją z mąki pszennej, do tego trochę kukurydzianej. Można dodać papryczki chili, albo pieprz cayenne, by potrawa była bardziej ostra - mówiła gość Czwórki. - Krewetki bądź ostrygi zanurzamy w jajku, potem obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz.  

Sprawdź także:

Jak podkreślali eksperci, kanapkę posypujemy piklowanym ananasem, albo - w zależności od indywidualnych preferencji - prażoną cebulką. - Ta kanapka to ciekawa eksplozja smaku - mówił Hubert Olczak. - Z jednej strony mamy tu krewetki, które są wyraziste, z drugiej jest panierka, która dodaje pikanterii. Całość otulają świeże warzywa i bagietka z chrupiącą skórką - mówił gość Czwórki. - Ta kanapka jest daniem sycącym i treściwym. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Goście: Marcelina Walaszek, Hubert Olczak z baru Nola

Data emisji: 19.07.2021 

Godzina emisji: 17.15

kd

Czytaj także

Fish and chips - jak przyrządzić w domu brytyjską klasykę?

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2020 09:30
Fish and chips, czyli ryba w panierce podawana z frytkami, to jedna z najbardziej znanych brytyjskich potraw. Jak podkreśla mistrzyni kuchni Alicja Strasburger, każdy, kto wybrał się na Wyspy, powinien choć raz jej spróbować. - To kultowe danie - mówiła gość Czwórki. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sloppy Joe. "Niechlujna" kanapka do zabawy

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2021 11:00
To połączenie burgera i sosu bolońskiego. Z chrupiącego pieczywa wypływa ciepłe nadzienie, więc ubrudzenie się podczas jedzenia tego dania jest gwarantowane. - "Sloppy Joe" to weteran wśród amerykańskich kanapek, ale zanim przystąpimy do jego konsumpcji, warto podwinąć rękawy - mówi szef kuchni Bartek Kochman.
rozwiń zwiń