Fish and chips - jak przyrządzić w domu brytyjską klasykę?

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2020 09:30
Fish and chips, czyli ryba w panierce podawana z frytkami, to jedna z najbardziej znanych brytyjskich potraw. Jak podkreśla mistrzyni kuchni Alicja Strasburger, każdy, kto wybrał się na Wyspy, powinien choć raz jej spróbować. - To kultowe danie - mówiła gość Czwórki. 
Fish and chips
Fish and chipsFoto: Shutterstock.com/gowithstock

Czaczapuri 1200.jpg
Chaczapuri - przepis na zwierciadło gruzińskich emocji

- Cała filozofia tego dania polega na tym, by było tanio, szybko i smacznie - wyliczała gość Czwórki. Jak podkreślała, choć to brzmi dość banalnie, w warunkach domowych ciężko jest przygotować prawdziwe fish and chips. - Tu przydaje się frytkownica, bo najważniejsze jest, by ryby nie przesuszyć, by mięso było miękkie i "rozpadało się" w ustach. Jednocześnie, by ciasto naleśnikowe, którym ryba jest otoczona, było chrupiące - mówiła Alicja Strasburger. - Na patelni nie będzie takiego efektu.

Posłuchaj
18:05 2020_11_28-17-17-32_PR4 Fish.mp3 Jak przygotować samodzielnie brytyjskie fish and chips? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Meksykanskie_Birria_Tacos_shutter_1200_Jeremy Pawlowski.jpg
Birria tacos. Jak przyrządzić meksykański gulasz?

Podstawowym składnikiem ciasta do panierki w fish and chips jest mąka. - Do tego złoty napój, ocet słodowy, pieprz, sól. Niektórzy dodają jajka, odrobinkę proszku do pieczenia - mówiła ekspert. Ryba, której używamy w tym daniu to najczęściej dorsz. Popularna, jak wymieniała gość Czwórki, jest także panga, albo mintaj rosyjski. - Filet obtaczamy w panierce. Ważne, by zdjąć najgrubszą warstwę, bo podczas smażenia, nasze ciasto i tak "spuchnie". Smażymy od 9 do 15 minut, kolor ciasta także jest ważny: powinno być brązowo-złote - mówiła Alicja Strasburger. 

Zobacz także:

Ważnym dodatkiem do fish and chips jest ocet słodowy. - Brytyjczycy uważają, że pomaga w trawieniu, kropią nim więc i frytki i rybę. Ocet ten dodaje słodkawego smaku naszej potrawie - mówiła Alicja Strasburger. - Popularne są także surówka z kapusty, albo zielony groszek. 

Zobacz także:

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Alicja Strasburger ("Fish and chips Silesia" w Chorzowie)

Data emisji: 28.11.2020

Godzina emisji: 17.15

kd


Czytaj także

Birria tacos. Jak przyrządzić meksykański gulasz?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2020 10:00
Birria tacos były pierwotnie przyrządzano na bazie koźliny. Dziś często miesza się różne gatunki mięs, które są duszone i zawijane w zawiesistym sosie w tortillę. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Azja, origami, "Parasite" i czerwony dywan, czyli Festiwal Pięciu Smaków

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2020 13:29
25 listopada ruszy internetowa odsłona festiwalu. Tym razem, zgodnie z dalekowschodnim kalendarzem lunarnym, patronuje jej Metalowy Szczur. 
rozwiń zwiń