New York Cheescake. Sernik z kąpieli wodnej

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2021 13:00
Klasyczny amerykański sernik tak naprawdę został przygotowany przez  ludzi starożytnych cywilizacji: mieszkańców Hellady, starożytnego Rzymu, starożytnych Chin i Indii, a nawet starożytnej Rosji.
Sernik nowojorski
Sernik nowojorskiFoto: Awirut Somsanguan/Shutterstock.com

Zobacz
shutterstock_funnel cake 1200.jpg
Funnel cakes - jak przyrządzić je w domu?

Sekret tkwi w serze

- Nowy Jork jest stolicą różnych słodkości: ciasteczek, dekoracyjnych tortów i oczywiście sernika. Ten amerykański - na tle innych ciast tego typu - wyróżnia się tym, że jest tworzony na bazie gładkiego serka typu Philadelphia lub bardzo mocno zmielonego twarogu i że rozpływa się w ustach - mówi gość Czwórki, Aleksandra Trzebińska-Sowa.

Posłuchaj
16:59 CZWORKA - Nie na żarty - sernik 31.07.2021.mp3 Sernik nowojorski - z tym przepisem wychodzi za każdym razem (Nie nażarty/Czwórka)

Zobacz
lody shutterstock 1200.jpg
Lody. Przysmak noszony z gór - niesłodki, niemleczny

Blenduj, ale nie ubijaj

Do przygotowania sernika nowojorskiego potrzebujemy ciasteczek, serka, cukru, odrobiny mąki, jajka i śmietany. - Jeśli chodzi o spód, to wystarczy zblendować ciasteczka z masłem, wyłożyć tą masą tortownicę i wstawić ją do lodówki. Kiedy spód się utwardzi, należy wylać do niego masę - wyjaśnia rozmówczyni Mateusza Kulika. - Masę przygotowujemy w mikserze lub w blenderze, dokładnie łącząc wszystkie składniki. Ale nie ubijamy jej, tylko dbamy, żeby była zwarta. Sernik ma być niski, nie puszysty, żeby nie opadł w trakcie pieczenia czy studzenia.

Posłuchaj także:

Zobacz
shutterstock ciasto pieczenie dzieci 1200.jpg
Cookie dough, czyli ciasto na ciastka

Piecz w "kąpieli wodnej"

Jedna szkoła mówi, żeby ciasto piec w "kąpieli wodnej". - Do piekarnika na dolną półkę wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą, na wyższą - sernik. Najpierw pieczemy wszystko w wyższej temperaturze 170-180 st. przez kwadrans, następnie obniżamy ją do 120 st. i pieczemy przez kolejną godzinę - podpowiada gość Czwórki. - Dzięki takiej technice sernik jest jeszcze bardziej wilgotny i według mnie smaczniejszy. I jeszcze jedna ważna wskazówka - ciasto studzimy w piekarniku - dodaje Aleksandra Trzebińska-Sowa.   

The Easiest New York Cheesecake 2 Ways / Joshua Weissman


***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Aleksandra Trzebińska-Sowa (Cukiernia "Sowa")

Data emisji: 31.07.2021 

Godzina emisji: 17.15

kul

Czytaj także

Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje"

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2021 12:50
Oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku, a jego twórcą jest August Zang, właściciel wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. - Sekret croissanta tkwi w maśle. To skłądnik, na którym nie możemy oszczędzać - podkreśla Paweł Albert z piekarni Chaud Pain.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pastéis de nata. "Słodkość klasztorna" z Portugalii

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2021 09:50
Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Legenda mówi, że powstały jako "produkt uboczny" konserwowania habitów. Do usztywniania swoich strojów zakonnicy używali ogromnej ilości białek, z żółtek, które zostały, zaczęli robić pastéis de nata.
rozwiń zwiń